CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne devredileceği yönündeki iddiaya ilişkin, "Benim öngörüm şu ki bu kültür merkezi binası komple yıkılıp yerine saray niteliğinde bir İzmir İl Emniyet Müdürlüğü binası yapılacak. Bunu İzmir'in kültür sanat yaşamına ve İzmir halkına saygısızlık olarak değil, aynı zamanda ihanet olarak değerlendiririm. Asla kabul edilemez" dedi.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği yönündeki iddiaları ANKA Haber Ajansı'na değerlendiren Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkanlığı 2022 Yatırım Programı'nda İzmir Emniyet Müdürlüğü ile ilgili 455 milyon TL bütçeli bir projenin yer aldığına dikkat çekerek AKM binasının yıkılacağını öne sürdü.

"DENİZE NAZIR CAZİP BİR YER"

Atatürk Kültür Merkezi binasının 41 yıldır İzmir'de sanatın merkezi haline geldiğini belirten Sındır, şöyle konuştu:

"İddialara sessiz kalan kamu idaresi, 2022 Yılı Yatırım Programı'na koymuş. İçişleri Bakanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü binası için 455 milyon liralık bir proje bütçesiyle 70 bin metrekare bir alanda bina yapılmasını öngörmüş. 2022 yılı için 10 bin TL ödenek ayrılmış. Ancak proje oraya konulduğu için 10 bin TL iz ödenek gibi görülse de her an yedek ödenekten veya diğerlerinden kalanlar buraya aktarılabilir. Böylelikle 2022'de başlayıp 2026'da bitmesi öngörülen proje daha kısa sürede tamamlanır. 455 milyon lira ciddi bir rakam. İsraf haramdır. Bu miktarda yapılacak binanın israf özelliği olsun istemeyiz. Umarım burası siyasal iktidarın alışkın olduğumuz şaşalı saraylarından biri haline gelmesin. Görünen o ki bu AKM, emniyet teşkilatına uygun değil. İçerisindeki idari ofisler ve odalar sınırlı sayıda. Olsa olsa bir şube müdürlüğünün barınabileceği bir yapı halinde değerlendirilebilir. Eğer İzmir İl Emniyet Müdürlüğü binasını buraya taşıyacaksanız, şu sonuç çıkıyor. Burası cazip bir yer, denize nazır, İzmir'in merkezinde. Burası yıkılacak. Bakanlık, çok kolay, resen bir plan değişikliği ile imarı da değiştirme hakkına sahip. İmar planındaki kullanım fonksiyonunu da kültür sanattan kamuya hizmete alabilir."

"GEREKSİNİMDEN ÖTE SİYASİ BİR MESELE"

Yerel halkın talebinin ve isteğinin dikkate alınmadığını söyleyen Sındır, şöyle devam etti:

"Benim öngörüm şu ki bu kültür merkezi binası komple yıkılıp yerine saray niteliğinde bir İzmir İl Emniyet Müdürlüğü binası yapılacak. Bunu İzmir'in kültür sanat yaşamına ve İzmir halkına saygısızlık olarak değil aynı zamanda ihanet olarak değerlendiririm. Asla kabul edilemez. İzmir halkının duyarlı olması, kendi yaşamına müdahale olarak görmesi gerekir. Halkın, devletin yetkililerini daha duyarlı olmaya çağırması gerekir. Bu iddia söz konusu değilse, başka bir yere yapılacaksa aciliyeti mi var AKM gibi bir binanın buraya taşınmasının? Burası tahrip edilecek. Buranın 455 milyon liralık proje bütçesiyle yapılması öngörülüyor ama aynı kamu yatırımı programında bir dip not düşülmüş. 'Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Daire Başkanlığı'nın etüt proje onayı sonucunda yapım ihalesine çıkılacaktır' diye. Doğrudan Cumhurbaşkanlığı'nın el attığı bir proje. Normalde bakanlık, bütçesi Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandıktan sonra böyle bir projeyi yapabilir. Ama Cumhurbaşkanlığı 'Bunu ben yapacağım, izin verirsem yapılacak' gibi durum var. Gereksinimden öte siyasi bir mesele olduğunu da açıkça ortaya koyan bir dip not. İl emniyet müdürlüğünün konforlu çalışma ortamına sahip olmasını tabii ki isteriz. Ancak bunun yeri Kültür Merkezi olmamalıdır. İzmir halkının bu konuda idarecilere, ülkeyi yönetenlere tepkisini en demokratik yollardan dile getirmesi gerektiğini düşünüyorum."

Kaynak: anka