Siirtli yurttaşlar CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya işsizlikten dert yandı. Bir yurttaş yurt dışına gitmeyi düşündüğünü ve Ağbaba’nın belediyelerdeki insan kaçakçılığını ortaya çıkardığı için gidemediğini “Ona da senin yüzünde gidemiyoruz. Şimdi çıktı ya piyasaya, yapmıyorlar, eskiden yapıyorlarmış” diye gülerek anlattı.

CHP Ekonomi Masası ve Esnaf Masası, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Veli Ağbaba başkanlığında Siirt’te yurttaşların sorunlarını dinledi. Siirt’teki genel sorun yüzde 37’yi bulan işsizlik, ekonomik sıkıntılar, çiftçi ve esnafın yeteri kadar desteklenmemesiydi. Ağbaba ve beraberindeki CHP’liler esnaflarnı dükkanlarını gezdi ve kahvehanelere uğradı. Burada yurttaşlar Ağbaba ve beraberindeki CHP’lilere sorunlarını anlattı.

Aylık 4 bin lira kirası olduğunu söyleyen kahvehaneci oyun oynanmasına izin verilmemesi nedeniyle işlerinin azaldığını belirterek, “4 elemanım vardı, 2 tanesini işten çıkardım. Kaldı 2 tane. Onlara da maaşlarının yarısını verebiliyorum” dedi.

Ağbaba bir özel halk otobüsünün içinde kendisine seslenen yurttaşı dinledi. Yurttaş, gençlerin işsiz olduğunu anlatarak, “Kimi kazada ölüyor, kimi inşaatan düşüp ölüyor” diye vurguladı. Ağbaba, bir kahvehanede de işsizlikten dert yanan yurttaşlarla karşılaştı. Bir genç, “Millet burada açlıktan ölüyor, herkes işsiz. Teker teker sorabililrsiniz” diye dert yandı. Ağbaba, gençlere çalışıp çalışmadıkları sordu ve “Boştayım” yanıtı aldı.

Bir esnaf devlete 50 bin lira vergi borcu olduğunu ve ödeyemediği için dükkanını kapattığını söyleyerek, “Şu anda işsizim” dedi. Başka bir yurttaş da evini geçindirmek için ödediği faturaları sıralayarak, İstanbul’da geçinemediği için Siirt’te geldiğini belirtti. Ziraat Bankası’ndan Demirören Holding’e verildiği ileri sürülen 750 milyon dolarlık kredi ve Merkez Bankası’ndan kaybolduğu iddia edilen 128 milyar dolar da yurttaşların göndemiydi. Bir yurttaş “Arkadaşlarla biz nasıl Avrupa’ya kaçabileceğimizi planlıyorduk. Ya da para bulabilir miyiz?” dedi. Ağbaba, belediyeler aracılığıyla yapılan insan kaçakçılığını hatırlattı. Yurttaş, “Ona da senin yüzünde gidemiyoruz. Şimdi çıktı ya piyasaya yapmıyorlar, eskiden yapıyorlarmış” diyerek güldü. Yurttaş yurt dışına gitmek için insan kaçakçılarının kendilerinden 7 bin 500 dolar istediğini belirtti.

Yaşlı bir yurttaş ise ekonominin durumunun kötü olduğunu “Millet açlıktan ölüyor, kahvenin halini görüyorsunuz” diye anlattı.

ALMANYA'NIN YARDIMLARINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Bir tatlıcı CHP’li vekillere devletin verdiği yardımlardan alamadığını ve yardımların yetersiz olduğunu söyleyerek, Almanya’nın esnafa verdiği yardımı örnek gösterdi. Tatlıcı, “Alman hükümeti ‘Kapatın gidin, her şey bize ait’ dedi. Yani oradaki insanlar mağdur olmadı. Yine evlerinde, oh paralarını aldılar. Bizde bazıları aldı, bazıları alamadı. Adalet sağlanmadı” diye konuştu.

Kırtasiyeci esnaf, Ağbaba’ya AKP’li olmasına karşın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan dertli olduklarını söyleyerek, “Sistemde başı boşluk var. Alldığımız kitapları satamıyoruz” dedi. Kırtasiyeci, zincir marketlerin de kendilerini etkilediğini vurgulayarak, zincir marketlerin kırtasiye ürünlerinin satışının yasaklanmasını istedi. Bir dönerci de Ağbaba’ya ekonomi kötü olduğu için yurttaşların tavuk döner yediğini belirtti.

"VERESİYE YOKTUR, SANA BİLE"

Dükkanına “Veresiye yoktur, sana bile” yazısı asan kasap ise besicinin girdi maliyetleri nedeniyle et fiyatlarının da zamlandığını anlattı. 3 ortak olan kasaplardan biri, hayvan sahiplerinin yem fiyatları nedeniyle hayvanlarını sattığını belirtti. Bir diğer ortak da eskiden kilo kilo et sattıklarını ancak şimdi satış olmadığını dile getirdi.

Ağbaba, ikinci el kıyfatlerin satıldığı pazara da gitti. Burada satıcılar Ağbaba’ya ikinci el pantalonların 10 liraya ve ikinci el gömleklerin de 5 liraya satıldığını söyledi.

Görüntü Dökümü:

1-Yurtdışına gitmek istediğini söyleyen vatandaş

2-Kahvehaneci görüntüsü

3-Ağbaba'ya otobüsteyken seslenen vatandaş

4-Ağbaba'nın çalışıp çalışmadığını sorduğu gençler

5-Millet açlıktan ölüyor diyen vatandaş

6-Tatlıcı görüntüsü

7-Kırtasiyeci görüntüsü

8-Dönerci görüntüsü

9- Veresiye yoktur yazısı asan esnaf görüntüsü

 

 

Kaynak: anka