CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanlığı 2022 Yatırım Programı'nda Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi’ne bin lira bütçe ayrılmasına ilişkin, "4 yılda santim demiryolu yapamayanlar, Ay’a sert iniş yaparak 2023 yılında Ay ile ilk teması kurmayı planlıyor… İzmir’e yatırım yapıyor-muş gibi yapanları, milletin önüne sandık geldiğinde göreceğiz" dedi.

Sevda Erdan Kılıç, Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi'yle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ya soru önergesi verdi.

"İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLAYACAK"

Demiryolunun, İzmir-Ödemiş arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında aktif olarak kullanıldığını ve aynı zamanda bölgenin gelişmesine önemli katkı sağladığını belirten Kılıç, konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Demiryolu ağının Ödemiş’e komşu Kiraz'a kadar uzatılması, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Demiryolunun Kiraz’a ulaşması, ülkemizde işsizliğin zirve yaptığını göz önüne aldığımızda, ilçede yeni iş kollarının oluşmasına, yatırımların artmasına ve bölgenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracaktır. Aynı şekilde demiryolu hattının Kiraz’dan Alaşehir ilçesine kadar uzatılması gerekmektedir. Bu yatırım da Alaşehir'in ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacaktır. AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, başbakan olduğu 2018 yılında Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesinin inşaatına başlanacağını açıklamıştı. 4 yılda santim demiryolu yapamayanlar, Ay’a sert iniş yaparak 2023 yılında Ay ile ilk teması kurmayı planlıyor. Ancak 2022 yılı için Türkiye Uzay Ajansı’na da 20 bin lira gibi trajikomik bir bütçe ayırıyor. Ne Türkiye ne de İzmirli hemşehrilerim bu boş vaatlerinize inanıyor. İzmir’e yatırım yapıyor-muş gibi yapanları, milletin önüne sandık geldiğinde göreceğiz.”

"GERÇEK BÜTÇELERİ BİZ AYIRACAĞIZ"

Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi'nin 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'na alındığını ancak her yıl sembolik rakamlarla bütçe ayrılan projede bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı’na göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nce 2018-2026 yılları arasında tamamlanması planlanan 2018E01-23372 numaralı Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi'ne sembolik demekten de uzak bir rakam olan ‘1.000 TL’ bütçe ayrılmıştır. Evet evet yanlış okumadınız, sadece bin Türk lirası. Peki projenin maliyeti ne kadar? 665 milyon 148 bin 347 Türk lirası. Buradan, ‘Ben ekonomistim’ diyenlere, ‘Dövize endeksli TL mevduat sistemine talep nasıl’ sorusuna ‘Gözlerimin içine bakar mısınız, ne görüyorsunuz gözlerimde’, başka bir soruya, ‘Rakamı ben size söyleyeyim de bu rakamları söylemenin ötesinde bir şey var. Siz benim enerjimi görmelisiniz. Hissiyatımı hissetmelisiniz? Ekonomi rakam demek değildir’ yanıtını verenlere seslenmek istiyorum. Siz ya gerçekten hesap kitap bilmiyorsunuz ya da bu milletle, hemşehrilerimle dalga geçiyorsunuz. Bin lira ile Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi nasıl bitecek? Bunu bile bile, bin lira gibi komik bir rakamı yatırım programına yazabiliyorsunuz. Gerçekten pes. İzmirli hemşehrilerim merak etmesin. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle yerelde halkımıza hizmetlerimizi götürdüğümüz gibi, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yerel hizmetlerin yanı sıra devletin, kamunun imkanlarını da hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi'ni, buna Alaşehir ilçemizi de katarak bin lira gibi komik bütçeleri ayırarak değil, gerçek bütçe rakamlarını ayırarak gerçekleştireceğiz.”

Kaynak: anka