Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 1,5 milyonu bulan aşılama sayılarının sevindirici olduğunu belirtti. Bu aşılamayı gerçekleştirmek için sağlık emekçilerinin ölümüne çalıştığını vurgulayan SES, Sağlık Bakanlığı'nı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ederken, "Birkaç hafta sürecek bir aşı seferberliği ilan edilsin, tüm sağlık emekçileri maddi olarak desteklensin" talebinde bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada "Sağlık emekçilerinin 1,5 yıldır yoğun çalışmasının getirdiği yorgunluğu, tükenmişliği, giderek artan sağlıkçı intiharlarını yok saymak kabul edilemez" denildi. Sağlık Bakanlığı eliyle bir planlama yapılması gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"BAKANLIĞIN SEVİNÇLE PAYLAŞTIĞI RAKAMLARI SAĞLAYAN, YEMEK BİLE YEMEDEN ÇALIŞAN SAĞLIK EMEKÇİLERİDİR"

"Günümüze geldiğimizde aşı tedariğinin artması ve yurttaşlara aşının ulaştırılabiliyor olması sevindiricidir. Bizler de sağlık ve sosyal hizmet sendikası olarak toplumdaki aşıyla ilgili tereddütleri azaltmayı kendimize görev olarak gördük ve bu nedenle açıklamalar, sosyal medya kampanyaları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bakanlığın da dediği gibi günde 1,5 milyonu bulan aşılama sayıları çok sevindiricidir, ancak bunu yaratan emeği görmezden gelmek, emeğin hakkını vermemek, sağlık emekçilerinin 1,5 yıldır yoğun çalışmasının getirdiği yorgunluğu, tükenmişliği, giderek artan sağlıkçı intiharlarını yok saymak kabul edilemez. Bakanlığın sevinçle paylaştığı rakamlara ulaşılmasını sağlayan, seferberlik halinde uygun ve güvenli olmayan aşı odalarında durmadan, dinlenmeden hatta yemek bile yiyemeden çalışan sağlık emekçileridir.

"SAĞLIK BAKANLIĞI'NI ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİYORUZ"

Sağlık kurumlarının önündeki kuyruklar sadece sosyal medyada duyarlı yurttaşların dert edeceği bir durum değildir. Sağlık Bakanlığı eliyle bir planlama yapılması gerekmektedir. Bir taraftan sağlık hizmetleri pandemi öncesi dönemde olduğu gibi devam ederken diğer taraftan günde 1,5 milyon aşılamayı gerçekleştirmek sağlık emekçilerini ölümüne çalıştırmaktır. Sağlık Bakanlığı’nı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz. Sağlık kurumlarında hizmet sunumuyla ilgili düzenlemeye gidilsin. Acil olmayan sağlık hizmet sunumları derhal ertelensin. Aşı çalışması sağlık emekçilerinin tek ve öncelikli sorumluluğu olsun. Bu yoğunluğa rağmen, her şey normalmiş gibi, yerine getirilemeyen rutin işlemlerden kaynaklı Aile Sağlığı Merkezlerine yönelik mali ve idari yaptırımlar sonlandırılsın.

"TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI MADDİ OLARAK DESTEKLENSİN VE TÜM HAKLARI TESLİM EDİLSİN"

Aşı çalışmaları bu hızda devam ederken sağlık emekçilerinin, toplumun sağlığı ve güvenliği için kamunun ve özel sağlık kurumlarının tüm olanakları kullanılarak düzenlemeye gidilsin, birkaç hafta sürecek bir aşı seferberliği ilan edilsin, elektif tüm işlemler ertelensin, tüm sağlık emekçileri maddi olarak desteklensin ve insanüstü gayretin sonucu olarak tüm hakları teslim edilsin."

Kaynak: anka