Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Covid-19 pandemisi boyunca sağlık hizmetlerinin aksadığını belirterek, "Pandemi üçüncü yılına girerken tüm bu eksiklerin görülmesine rağmen gerekli önlemler alınmamış ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşmama sorununa seyirci kalınmıştır" açıklamasını yaptı.

SES Ankara Şubesi, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 2021 ve 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndaki verileri karşılaştırarak, Covid-19 pandemisinde sağlık hizmetlerinin aksadığını belirtti. 

"İKİ YIL ARASINDA 1,5 MİLYON AMELAYAT SAYISI FARKI VAR"

SES'in açıklamasında, 2019'da 5,2 milyon ameliyat yapılırken 2020'de 3,7 milyon ameliyat yapıldığı kaydedilerek, "İki yıl arasında 1,5 milyon ameliyat sayısı farkı bulunmaktadır. Yaklaşık 1,5 milyon ameliyat sayısı, farkı teşhis edilemeyen kanser vakaları, teşhis edilemeyen kardiyovasküler sistem hastalıkları, kadın hastalıkları vb demektir. Bir önceki yıla göre 1,5 milyon eksik ameliyat, hastaların ya 2020 yılında tedavi edilmemeleri nedeniyle vefat ettikleri ya da insanların önümüzdeki yıllarda daha ciddi sağlık sorunları yaşayacakları ve maalesef ölümüzdeki yıllarda ölüm sayılarını artacağını göstermektedir" denildi. 

"SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM SORUNU PANDEMİDE BELİRGİNLEŞTİ"

2019'da 13,8 milyon kişinin hastanelerde yatarak tedavi olduğu, ancak 2020'de bu sayının 10,6 milyona gerilediği ifade edilerek, "Bir önceki yıla göre 3,2 milyon kişi yatarak tedavi olamamıştır. Bu azalışın Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yüzde 29, özel hastanelerde ise yüzde 11 olması sağlık hizmetlerinde erişim sorununun pandemide belirginleştiğini göstermektedir" denilen açıklama şöyle:

"BAKANLIK, TOPLUMU ENGELLENEBİLİR ÖLÜMLERE HAZIRLIYOR"

"Sağlık Bakanlığı’nın, artan ölüm vakalarına yönelik yaptığı açıklamada, 2020 yılı ölüm sayılanın beklenenin çok üstünde olacağı ve önümüzdeki 3 yıl boyunca ölümlerin 2-3 kat olacağı vurgusu ile toplumu engellenebilir ölümlere hazırladığı görülmektedir. Bu ülkenin sağlık sistemlerinden ve sağlık göstergelerinden Bakan sorumludur. Nasıl şehir hastanelerinden gurur duyuyorsa bu sağlık göstergelerini de kamuoyuna doğru okuyarak aktarmalıdır. Sorumluluğu önlem almak ve alınmasını sağlamak olan sayın Bakan Koca’nın ölümleri beklemek ya da seyirci kalmak gibi açıklamaları kabul edilemez.

Sonuç olarak; pandemide toplumun etkin sağlık hizmeti alamadığı, yatışı gerektiren durumda hastaneye yatarak tedavi olamadığı, kronik hastalığa sahip bireylerin rutin kontrollerini yaptıramadığı, ameliyat olması gereken bireylerin özel hastanelere yönlendirildiği, hasta bireylerle sağlık emekçilerinin karşı karşıya bırakıldığı, ertelenen sağlık hizmetleri sorununun sağlık örgütlenme modeli kaynaklı olduğu görülmektedir.

Pandemi de üçüncü yılına girerken tüm bu eksikliklerin görülmesine rağmen gerekli önlemler alınmamış ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşamama sorununa seyirci kalınmıştır.

Ülkemizde maalesef önlenebilir ölümlerin engellenmemesi kaynaklı pandemide sorunlu bir dönem yaşadık ve önümüzdeki yıllar da sorunların ortaya çıkacağı bir dönem olacaktır."

Kaynak: anka