Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya, kamudakilere aşı önceliğinin verildiğini ancak serbest veteriner hekimlerin öncelik kapsamına alınmadığını belirtti. Kaya, “İsminin içerisinde 'hekim' kelimesi olan bizler de aşılamada öncelikliyiz ve risk altındayız” dedi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Kaya, bakanlık bünyesinde yarı zamanlı çalışan meslektaşlarının aşılandığını ancak haftanın her günü çalışan serbest veteriner hekimlerin aşılanmada öncelikli gruba alınmadığını belirterek şunları söyledi:

"ÖNCE VETERİNER HEKİMLER AŞIDA DIŞLANIYORDU, ŞİMDİ SERBESTLER DIŞLANIYOR" 

"Çok uzun bir süre maalesef veteriner hekimler öncelikli aşılama grubuna alınamadı. Bunun için 56 oda başkanları ve merkez konseyimiz çeşitli kurum ve kuruluşlarla iletişime geçtiler ve veteriner hekimlerin aşıda öncelik alabilmesi için bir çalışma içerisine girdik.

Bu sürecin sonunda yaklaşım 15-20 gün önce üst birliğimiz olan konseyimiz tarafından, veteriner hekim odalarından üyelerin listesi istendi. Biz listelerimizi güncel bir biçimde konseyimize bildirdik, konseyimiz de Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Bu süreçte bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimlerin de listesi Sağlık Bakanlığı'na ulaştı. Şu anda bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimlerin aşılanma süreci başladı, hatta ikinci dozları olanlar da var.

Fakat biz serbest klinisyenler henüz aşılanamadık. Önce veteriner hekimlerin aşıda dışlanması vardı, şimdi de sanırım serbest klinisyenlerin dışlanması söz konusu. Bu anlamda da elimizden gelen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımız müsterih olsunlar.

"KAMU VE SERBEST VETERİNER AYRIMI VAR"

Madem öncelikli olarak aşılanacak gruplar var; biz, veteriner hekimlerin bu grupta olabilmesi için çok çabaladık. Şimdi veteriner hekimler bu gruba dahil edildi ama bir kamu ve serbest veteriner hekim ayrımı söz konusu.

Kamudaki meslektaşlarımın aşılanmasından dolayı çok mutluyum. Bununla birlikte kendileri yarı zamanlı olarak haftanın belirli günleri çalışıp belirli günleri çalışmıyorlar. Ama bizler haftanın yedi günü çalışan, hayvanlarla ve insanlarla sürekli iletişim halinde olan serbest klinisyenlerin de böyle bir ayrım içerisinde olmaması gerektiğini düşünüyorum ve bir an önce aşılanmalarını istiyorum.

"BİZLER DE AŞILANMADA ÖNCELİKLİYİZ VE RİSK ALTINDAYIZ"

Toplumun her kesimindeki insanlar kadar bizim de risklerimiz var. Ama bunun üstüne artı risklerimiz de var. Biz pandeminin ilk başladığı günden itibaren bütün sokağa çıkma yasakları, kapanmalarda her şekilde haftanın her günü çalışmaya devam ettik. Pet klinisyenleri olarak hasta yakınlarımızla temasımız söz konusu.

Ancak bunun dışında unutmamak gerekiyor ki mezbahalarda, gıda işletmelerinde büyük baş çalışan meslektaşlarımız çok daha fazla risk altında. Çünkü büyükbaş çalışan meslektaşımız sabahleyin iş yerinden ya da evinden ayrılıp gün içerisinde 10-15 tane köy gezip burada hem ülke ekonomisi için hem hayvan sağlığı için hem de toplum sağlığı için emek sarf ediyor. Ve insanlarla da iletişime geçiyor hatta covid sebebiyle karantinada olan, kimsenin girip çıkamadığı köylere gidip inek doğurtuyor. Elbette veteriner hekimler, isminin içerisinde 'hekim' kelimesi olan bizler de aşılamada öncelikliyiz ve risk altındayız."

 

Kaynak: anka