Haber: Berkay Varol - Kamera: Ünal Aydın 

Şehit aileleri, arefe günü ve bayramın ilk gününde yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek dua okudular. Her bayram düzenli olarak geldiklerini, fakat bayramı unuttuklarını söyleyen bir şehit babası, "Bayramları, özel günleri biz unuttuk artık. 6’ncı yıla girdik. 2015 yılında Kurban Bayramı için izne bekliyorduk, cenazesi geldi bayrama" derken göz yaşlarını tutamadı. Bir şehit annesi ise oğlunun iki çocuğu olduğunu belirtirken, "Kızını hiç görmedi, haberi bile olmadı karısının hamile olduğundan. Ne diyeyim ben şimdi, torunum 9 aylık" dedi.

Tam kapanma dönemine denk gelen Ramazan Bayramı'nda mezar ziyaretlerine izin verilmedi ancak İçişleri Bakanlığı genelgesiyle arefe günü ve Ramazan Bayramı’nın birinci gününde şehit aileleri mezar ziyaretleri için sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.

Böylece arefe gün ve bayramın birinci gününde şehitlikler ziyaretlere açıldı. Bayramın ilk gününde de, Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki şehitlikte kimi eşinin, kimi babasının, kimi çocuğunun mezarının başındaydı. ANKA Haber Ajansı onlara mikrofon uzattı.

Her bayram oğlunun mezarını ziyaret ettiğini söyleyen şehit babası, “Acıları çok büyük ama Allah’ın takdir-i ilahisi. Ona da diyecek bir şey yok. Rabbim hepsinin mekanını cennet etsin, nur içinde yatsınlar. Bütün şehit ailelerine Allah sabır versin. Allah kimseye evlat acısı göstermesin” dedi.

Çocuğunun 7 yıl önce şehit olduğunu söyleyen bir anne, “Acısı büyük, sabretmeye çalışıyoruz. Allah’ım yerlerinde dinlendirsin, mekanları cennet olsun. Bizlere sabır düşüyor. Sabretmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

"KIZINI HİÇ GÖRMEDİ, HABERİ BİLE OLMADI KARISININ HAMİLE OLDUĞUNDAN"

Şehit aileleri, çocuklarının, eşlerinin, babalarının mezarları başında Kur’an-ı Kerim okudu, mezarlığı ziyaret eden şehit yakınlarına bayram şekeri, lokum dağıttı. Çocuklarının kaybının acı olduğunu ifade eden bir şehit annesi, “Sözün bittiği yerdeyiz. Yine de vatan sağ olsun diyoruz, başka da diyeceğimiz bir şey yok. Yavrumu genç yaşta toprağa verdim, iki yavrusu kaldı. Kızını hiç görmedi, haberi bile olmadı karısının hamile olduğundan. Ne diyeyim ben şimdi, torunum 9 aylık. Çok acı, gelinim çok genç, iki yavrusu var. Onlara verdik kendimizi, onlar yaşadığı sürece biz de yaşayacağız” diyerek göz yaşlarını tutamadı.

"KURBAN BAYRAMI İÇİN İZNE BEKLİYORDUK, CENAZESİ GELDİ BAYRAMA"

Bayramın kendileri için bayram olmadığını söyleyen şehit babası, “Bayram kutlamıyoruz. Sadece çocuğumuzun yanına geldik. Soğuk mermerle konuşuyoruz. Ektiğimiz çiçekleri düzeltiyoruz. Bayramları, özel günleri biz unuttuk artık. 6’ncı yıla girdik. 2015 yılında Kurban Bayramı için izne bekliyorduk, cenazesi geldi bayrama” dedi.

"ACIMI İÇEME GÖMDÜM"

Her bayram oğlunun görevde olduğunu ifade eden şehit babası, “Her bayram sabah 9’da bizi arardı. O sabah kalktım, etrafını dolaştım, dolaştım, acımı içime gömdüm. Şuraya gelip acımızı beraber paylaşıyoruz. Allah mekanlarını cennet eylesin” dedi.

Oğlunun mezarına her bayram geldiğini söyleyen şehit babası, “Konuşsak, konuşamıyoruz. Durup, mermer taşına elimizi koyuyoruz, öpüyoruz” derken bir başka şehit babası, “18 bayram oldu, ayrıyız. Her bayram buradayız. Yapacak bir şey yok. Ne yapalım, kader dedik, katlanıyoruz. Hayat böyle işte” dedi ve göz yaşlarını tutamadı.

"GENÇTİ, EVLENEMEDİ KUZUM"

Çocuğunun 20 yaşında 6 aylık askerken şehit olduğunu belirten şehit annesi de, “Elazığ’da askerlik yaptı. Kazada oldu. Acısı çok büyük. Gençti, evlenemedi kuzum. Bir gün görmedi. Evimiz yakın, ziyaret ediyoruz” dedi.

"BAYRAM GELİYOR AMA İYİ GELMİYOR"

Kucağında şehit oğlunun çocuğuyla mezar ziyareti yapan bir anne de evlat acısının zor olduğunu anlatırken, “Bayram geliyor ama iyi gelmiyor. 4 buçuk sene oldu. Çok zor, yapacak bir şey yok” diyerek şehit yakınlarına sabır diledi.

Kaynak: anka