TAMER ARDA ERŞİN

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında hazırlanan iddianamede, Peker ve adamlarının, kullandıkları silah ve mermiler için “emanet, cihaz, oyuncak, çekirdek” gibi şifreler kullandığı; örgüt üyelerinin, Peker’e bağlılıklarını üzerinde “Reis Sedat Peker, SP” yazılı tanelerden oluşmuş tespihler kullanarak gösterdikleri kaydedildi. Peker’in eski asistanlarından O.K.D.’nin emekli astsubay olduğu ortaya çıktı.

Organize suç örgütü liderliğinden hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sedat Peker’in de aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 92 şüpheli hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Peker’in kurduğu suç örgütünün1990’lı yılların başından itibaren nasıl büyüdüğü anlatıldı.

İddianamede, Peker'in bir dönem AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy istemek için düzenlediği mitinglere yer verilmedi. Ancak çeşitli illerde yaptığı konuşma ve açıklamalar için şu değerlendirme yapıldı. 

“…birçok ilde konuşma ve açıklamalar ile kendisini her zaman gündemde tutmaya ve çevresindeki insanların sempatisini kazanmaya çalıştığı, özellikle milliyetçi kimliği ön plana çıkarmaya özen göstererek kendisini meşru ve sempatik gösterip milliyetçi vatandaşların desteğini almaya çalıştığı ve özellikle de bu kapsamda genç kesimi elinde tutmaya yönelik çabalar sarf ettiği…”

“MEDYA İLE GENÇLERİN SEMPATİSİNİ MAZANMAYA ÇALIŞIYOR”

İddianamede, Peker’in medya ile ilişkisi de “Peker suç örgütünün medyayı da sık ve etkili kullanarak medya üzerinden örgütün korkutucu gücünü kullanıp bir kısım insanları tehdit ederek hem etkinliğini arttırmaya çalıştığı ve hem de genç kesime yönelik sempati kazanma çabaları içerisinde olduğu…” diye yorumlandı.

“FİRMALARIN MAL VARLIKLARINA ÇÖKTÜ”

İddianamede, Peker’in korku yayarak ve güç kullanarak bazı firmaların mal varlığına çöktüğü ileri sürülerek şöyle denildi:

 “Peker suç örgütünün haksız çıkar sağlamak amacıyla izlemiş olduğu eylem taktiklerinin genellikle ilk safhada iyi niyetli yaklaşım yolu olduğu, daha sonrasında iyi niyetli şahısların iyi niyetlerinin suistimal edilerek mal varlıklarının tamamına veya bir kısmına çökme şeklinde gerçekleştiği, suç örgütü üyelerine gelen alacak-verecek konuları ile alakalı 3. şahıslara olan borçlara kefil olma bahanesi ile şahısların alacaklarını ödettirmeyerek ya da kendi belirledikleri tarihlerde, kendi belirlediği tutarda ödeme yapacak şekilde bu şahısları koruma altına alma karşılığında haksız kazanç elde ettiği, ayrıca gayri meşru çıkar elde eden şahıslardan maddi menfaat temin ederek kendilerine ekonomik kaynak sağladığı…”

RESMİ KORUMASI RAPOR TUTMUŞ

İddianamede, Peker’e daha önce verilen koruma polisinin, Peker’in adamlarının silah taşıdığına ilişkin tuttuğu rapora dikkat çekildi. İddianamede, Peker ve adamlarının silah ve mermiler için “emanet, cihaz, oyuncak, çekirdek” şifrelerini kullandığı kaydedildi. İddianamede, Peker’in adamlarının üzerinde “Reis Sedat Peker, SP” yazılı tanelerden oluşmuş tespihler taşıdığı açıklanarak, bu teşbihlere ilişkin “…tespihi bulunan kişilerin örgüt liderine bağlılığının tüm örgüt üyeleri tarafından bilindiği” bilgisine yer verildi.

BEYKOZ’DAKİ VİLLADA ÖRGÜTSEL TOPLANTILAR

İddianamede, Peker’in İstanbul Beykoz’daki villasının silahlar, kameralar ve korumalarla donatılmış olduğu belirtilerek, “villanın görüşmeler, toplantılar ve örgüt faaliyetleri için kullanıldığı” belirtildi. İddianamede, Sedat Peker şöyle tanımlandı:

“Örgüt tanımlamasında da izah edildiği üzere kendi adındaki örgütü kuran ve yöneten, bu kapsamda daha önce de aynı suçtan ceza alan, telefon görüşmelerine aşırı derecede dikkat eden ve dinlenme ihtimali olmayan programlar üzerinden örgütsel konuşmaları yapan bir şahıs olup, mahkeme kararı ile adının önüne Reis kelimesini koydurduğu, kendisine ‘Reis’ diye hitap edilen, bu kapsamda çok sayıda yağma suçundan eylemleri olan, geçmişte de benzer nitelikte çok sayıda suç kaydı olan ve bu şekilde Beykoz' da bulunan villasından örgütü kuran ve yöneten şahıs.”

“ASTSUBAY EMEKLİSİYİM”

Bu arada Peker’in iddianamenin sanıkları arasında yer alan eski asistanı O.K.D.’nin emekli astsubay olduğu ortaya çıktı. İddianamede, O.K.D.’nin örgüt yöneticisiyken Peker tarafından görevden alındığı kaydedildi. O.K.D, iddianamedeki ifadesinde şunları söyledi:

“Astsubay emeklisiyim. 2014 yılında Sedat Peker'in asistanı olarak göreve başlayıp idari işlerini yürüttüm. Daha sonra koruma polisinin gelmesi üzerine güvenlik işlerini bıraktım. Instagram hesabında takipçi sayımın artması üzerine Sedat Peker' bu husustan rahatsız oldu. Eşim ile olan tartışmam neticesinde işten ayrıldım.”

Kaynak: anka