GAYE ŞEYMA CAN

Almanya vatandaşı gazeteci Meşale Tolu Çorlu'nun da aralarında bulunduğu 23 sanığın "terör örgütü üyeliği ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Çorlu'nun da aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında beraat talep eden savcı, diğer sanıklar hakkında ise 1,5 yıldan 18 yıl 9 aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istedi.

Meşale Tolu Çorlu'nun da aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı davaya, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Tutuksuz sanık Ceren Çoban ile sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, Almanya Başkonsolosluğu yetkilileri de izledi.  

MÜTALAA

Duruşmada savcı, mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar Meşale Tolu Çorlu, Bilal Ateş, Ceren Çoban, Fatma Çiftçi, Fırat Çağla, Osman Tunç, Umut Aktaş, Yağmur Emekdar, Sinan Aktaş, Yavuz Kılıç, Özge Gür, Mustafa Tezel'in, haklarındaki suçlamalara ilişkin kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden tüm suçlardan beraatları talep edildi.

Sanıklardan Meşale Tolu Çorlu'nun eşi Suat Çorlu, Ali Aykul, Başak Sıla Kaymak, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Ömer Sezgin, Levent Akhan, Neriman Şaşmaz İlhan, Serkan Zorlu, Birol Kurt'un "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları, diğer suçlardan ise beraatları istendi. Sanıklar Deniz Havuç ve Serkan Okatan’ın ise ‘üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından 6 yıl 4 aydan 18 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Duruşma, sanıklara mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre verilerek ertelendi.  

NE OLMUŞTU?

Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliği ve propagandası ile suçlanan Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı Almanya vatandaşı Meşale Tolu, 2016 yılının mayıs ayında İstanbul'da tutuklanmış ve yaklaşık 8 ay cezaevinde kalmıştı. 18 Aralık 2017'de adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı ile tahliye edilen Tolu hakkında yurt dışı yasağı, 20 Ağustos 2018 tarihinde kaldırılmıştı.

Tolu, Almanya'ya dönmüş, ancak Türk vatandaşı olan eşi Suat Çorlu yurt dışına çıkış yasağı olduğu için Türkiye'de kalmıştı. Daha sonra Suat Çorlu'nun da yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmıştı.

Kaynak: anka