KADİR ÇELİKCAN

Şanlıurfa’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Risale-i Nur Cemaati'nin önde gelen isimlerinden Mustafa Kılıç (82), COVİD-19 önlemlerinin alınmadığı bir cenaze töreniyle toprağa verildi. İçişleri Bakanlığı tam kapanma dönemi için cenazelere 10 kişilik katılım sınırı getirmişti.

Dün hayatını kaybeden Mustafa Kılıç'ın cenaze namazı Eyyübiye ilçesindeki Yusuf Paşa Camisinde kılındı. Cami içine ve avluya sığmayan cemaat için Sarayönü Caddesi bir süreliğine trafiğe kapatıldı. İçişleri Bakanlığı tam kapanma dönemi için cenazelere 10 kişilik katılım sınırı getirmişti.

Cenaze törenine Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa AKP milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AKP Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, ilçe belediye başkanları, STK başkanları ile yüzlerce kişi katıldı.

Yaşanan yoğunluktan dolayı, cenazeye katılanlara sosyal mesafe dikkat etmeleri için sık sık uyarı yapılırken, "Sosyal mesafe çok önemli" denilmesi dikkat çekti. Mustafa Kılıç, Bediüzzaman Mezarlığında toprağa verildi.

CENAZELERDE 10 KİŞİ SINIRI VAR!

İçişleri Bakanlığı Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında cenazeler için 10 kişilik katılım sınırı getirmişti. Bakanlık cenazeler için izin alınması gerektiğini bildirmişti. Şanlıurfa’daki cenaze töreninde bu kurala uyulmadı.

İçişleri Bakanlığı’nın genelge ile cenaze törenine getirdiği sınırlama şöyle:

"Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır."

 

 

Kaynak: anka