ABDULLAH ÇELEBİ

İzmir'deki Deniz Poyraz davasının ikinci duruşması öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Başkasına yapıldığında gözünü yuman, başını kenara çevirenler, bu sistemden, adaletsizlikten, haksızlıktan, zulümden ve baskıdan gün gelir nasibini alır. Adalet ya herkes için vardır ya hiç kimse için yoktur. Sadece kendisi için adalet isteyen, adaletsizliğin devamına ortak olmaktan başka bir şey yapmaz. İşte son örnekler ortada" dedi.

HDP İzmir İl Başkanlığı’nı 17 Haziran'da silahla basarak parti çalışanı Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması öncesi İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İzmir milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz'ın ailesi ve HDP'liler katıldı.

"YARGI MUHALEFETİ SUSTURMAK İÇİN SOPA OLARAK KULLANILIYOR"

17 Haziran'daki saldırının barışı, demokrasiyi ve kadın mücadelesini hedef aldığını söyleyen Mithat Sancar, şunları kaydetti:

"Arkasında örgütlü bir plan vardı, sistemli bir cinayet hazırlanmıştı. Belki de onlarca kişinin katledilmesi planlanmıştı. O gün orada Deniz Poyraz arkadaşımız vardı, ona kıydılar. Biliyorlar ki bir arkadaşımızın veya başkalarının katledilmesiyle bu mücadele durmaz, kimse yılmaz. Gözdağı vermek, sindirmek istediler ama hiçbirini bu saldırılarla başaramadılar. Bundan sonra da başaramayacaklar. Adalet, hakikat ve barış için buradayız. Karşımızda sistemli, örgütlü bir kötülük düzeni var. Sistemli bir adaletsiz sistem var. Bu zihniyete, sisteme, uygulamalara ve iktidara karşı tek yol sistemli ve etkin bir mücadeledir. Kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek, adaletsizliğe karşı adalet mücadelesini büyütmek tek çıkar yoldur. Bu sistemden, iktidardan, kanlı ve talancı düzenden kurtuluşun tek yolu birlikte mücadele etmektir. Yargı, iktidarın elinde muhalefeti susturmak, bastırmak için bir sopa olarak kullanılmaktadır. Susarak beklersek adalet mahkeme salonlarında gerçekleşmeyecek. O nedenle susmuyoruz, örgütlü adaletsizliğe karşı örgütlü mücadeleyi büyütüyoruz."

"SADECE KENDİSİ İÇİN ADALET İSTEYEN ADALETSİZLİĞİN DEVAMINA ORTAK OLUR"

Gazeteci Sedef Kabaş'ın Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla tutuklanması ve Sezen Aksu'nun 5 yıl önceki şarkı sözleri nedeniyle hedefe konulmasıyla ilgili son günlerde yaşanan gelişmelere de atıfta bulunan Sancar, şöyle konuştu:

"Bu sistem suçluları aklayan, hakikati karartan bütün mekanizmalarıyla demokrasi mücadelesinin önüne dikilmektedir. Adalet ancak herkes için talep edildiğinde bir hedefe yönelik olur. Adalet mücadelesi herkes için verildiğinde anlam kazanır. Ya herkes için vardır adalet ya hiç kimse için yoktur. Bekleyerek, başkalarına yapılan adaletsizliklere sessiz kalarak, onları görmezden gelerek devam edebileceğini düşünen herkes, son zamanlarda yaşadığımız örneklere bakarak uyanmak zorundadır. Başkasına yapıldığında gözünü yuman, başını kenara çevirenler, bu sistemden, adaletsizlikten, haksızlıktan, zulümden, baskıdan gün gelir nasibini alır. Yıllardır bağırıyoruz. Adalet herkes için varsa gerçekleşebilir. Yoksa adaletsiz düzenin içinde bütün ezilenler payını alır. Kimliğine bakmaksızın, adaletsizliğe kim maruz kalıyorsa onun yanında yer almak zorundayız. Kim bu adaletsiz sistemin saldırılarına maruz kalıyorsa dayanışmayı orada hızlı bir şekilde örmek zorundayız. Sadece kendimiz için adalet istiyorsak bu düzenin devamına katkı sunmaktan başka bir şey yapmış olmayız. Sadece kendisi için adalet isteyen, adaletsizliğin devamına ortak olmaktan başka bir şey yapmaz. İşte son örnekler ortada."

"EMNİYET VE SAVCILIK CİNAYETİ MÜNFERİT GÖSTERMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI"

Mithat Sancar, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu sistemi değiştirmek, zalim ve baskıcı iktidarı göndermek için demokratik mücadeleyi birlikte büyütmekten başka bir yol yok. Deniz Poyraz'a yönelik saldırılar, bu ülkenin barış umuduna yöneliktir. Biz, barışı getirmekte kararlıyız. Soruşturmanın başından beri emniyet makamları ve savcılık, bu cinayeti münferit, bireysel göstermek için ellerinden geleni yaptılar. Bundan önceki saldırılarda olduğu gibi bunları karartmak, hakikati, ardındaki örgütlü kötülüğü örtmek için kullandılar ellerindeki imkanları. Biz de irademizi, bu örgütlü karanlığı ortaya çıkarmak için kullanmaya devam edeceğiz. Bu sistemi değiştirene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Aydınlığa çıkaracağız bu ülkeyi. Halkların iradesinin ışıklarını yönelteceğiz."

"SIRA BİZE GELİNCE HER TÜRLÜ OYUNU OYNUYORLAR"

Sancar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bizlere yönelik saldırılarda bütün güçleriyle hakikati örtmek, suçluları aklamak için uğraşan sistem, bize yönelik yargılamalarda her türlü oyunu, hileyi oynamakta beis görmüyor. Sıra bizlere gelince hiçbir delile gerek kalmadan en ağır baskıları uygulayan sistem, apaçık cinayetleri, soygunu, talanı gizlemek için seferber olmaktadır. Bu düzeni değiştirmenin yolu adalet mücadelesini büyütmekten geçiyor. Biz, bu gidişe dur demek için varız. Adaletsizliğin olduğu her yerde birlikte mücadele etmek için varız. Deniz Poyraz cinayeti, kadın mücadelesinde sağduyunun da bir sembolüdür. En etkili mücadeleyi kadın hareketi yürütmektedir. Birlikte barışa, adalete yürüyüşümüz devam edecek."

Kaynak: anka