Haber: Berkay VAROL - Kamera: Ünal AYDIN 

Samsun'un İlkadım ilçesine bağlı Toybelen Mahallesi'ndeki 500 öğrenciye eğitim veren Aziz Atik Fen Lisesi'nin 3 yıldır yolu yok. Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyesi Emre Taha Özyar, "CİMER'e çok şikayet etmiş veliler. Büyükşehir Belediye Başkanımız orada şöyle bir tabir kullandı, çok üzüldüm. ‘Orada sesi çok çıkanlar var’ dedi. Vatandaşın sesi çıkmasın mı? Bu mu isteniyor? Vatandaş, çocuklar bu tozu yutsun mu? " dedi.

Samsun İlkadım'daki Toybelen Mahallesi'ne, 3 yıl önce taşınan ve bölgede çok sayıda ev ve iş yerinin bulunduğu Aziz Atik Fen Lisesi'nin yolu yapılmayı bekliyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar ve okulda eğitim alan öğrencilerin aileleri, yolun 3 yıldır yapılmamasını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet etti.

Aşırı tozdan rahatsız olduğunu belirten yurttaşlar, yağışlı havalarda yolda çukurların, su kanallarının ve göletlerin oluştuğunu söyledi. Yolun yapılması için, 7 Şubat 2020’de, CİMER’e dilekçe veren bir yurttaş; Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nden yolun “asfalt sezonu açıldığı zaman” yapılacağı yönünde yanıt aldığını aktardı.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Kasım 2020’de, konuyu gündeme getiren meclis üyesinin, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li başkanı Mustafa Demir’den; “Onlar bana geldi, biz onlara program verdik, ‘yapacağımızı’ söyledik de bir kısım arkadaşlar, onlarla ilgilenenler sesi biraz fazla çıkan tiplerden anlaşılan, şu anda zaten pandemi süreci, biz ona bakmıyoruz, orada bizim programlı bir çalışma, planlı çalışmak verimliliği en az yüzde 50 artırır” yanıtını aldığı belirtildi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan CHP İl Belediye Meclis üyesi Emre Taha Özyar, okulun 3 yıl önce bölgeye taşındığına, aynı zamanda çevrede çok sayıda iş yerinin de bulunduğuna dikkat çekerek, yolun yapılmamasını eleştirdi. Yolun olmaması nedeniyle öğrencilerin ailelerinden şikayetlerin olduğunu geldiğini söyleyen Özyar, "Konu bize de iletiliyor. Biz de duyarsız kalamadık. İnceleyip yerinde görelim dedik. 3 yıl önce bu okul, buraya taşındı. Buradan kışın itfaiye ve ambulans geçemiyor. O derece berbat bir yol" dedi. 

Özyar, okulun bulunduğu İlkadım ilçesinin Türkiye'deki 53 ilden büyük olduğuna dikkat çekerken, "Dağlara taşlara asfalt yapıyorsunuz, biz övünüyoruz her yer asfalt olsun. Gördüğünüz şu yolun haline bakın. Benim aracım çıkmadı bu yolu" dedi.

"BURADA ÇOCUKLARI ÖNE KOYUYORUZ AMA ESNAF DA VAR"

Yolun 2021 Türkiye'sine yakışmadığını söyleyen Özyar, şunları söyledi: 

"Bu çocuklar buraya, yazı var kışı var, nasıl gelecek? Pandemi dönemi, 1 buçuk yıldır okullar kapalı. Alın size fırsat. Bu süreçte peyzaj, yol çalışmalarını yapın. Bu krizi fırsata çevirmektir. Burada gördüğünüz gibi sanayi var, bir sürü ticaret dönüyor. Burası çok canlı bir yer ve İlkadım ilçesinin çok merkezi bir yeri burası. Burada çocukları öne koyuyoruz ama esnaf da var, ticaret yapanlar var. Onların derdi yok mu, var. İşte görüyorsunuz, ara yolların hepsi aynı şekilde." 

"BİR DE BU YOLU OCAK, ŞUBAT AYINDA DÜŞÜNÜN"

Araçların geçişi sırasında yoğun toz kalktığına dikkat çeken Özyar, şunları söyledi:

"Ben burada bugün toz yutmaktan belki sağlığımdan bile olacaktım, inanın. Ben bunu burada bir gün yaşıyorum. Geldim, araştırdım, baktım, esnafla konuştum. Çocuklarımızı, onların can güvenliğini düşünelim. Bir de burayı ocak, şubat ayında düşünün. İklim değişti, düşündüğümüzden de fazla yağış alıyor. Bana gelen görüntüler var, burada ambulans, itfaiye kalmış. Olmuyor, yakışmıyor."

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI, 'ORADA SESİ ÇOK ÇIKANLAR VAR' DEDİ"

Özyar, konuyu Millet İttifakı olarak gündeme getirdiklerini belirtti ve şöyle konuştu:

"CİMER'e çok şikayet etmiş veliler. Büyükşehir Belediye Başkanımız (Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Mustafa Demir) orada şöyle bir tabir kullandı, çok üzüldüm. 'Orada sesi çok çıkanlar var' dedi. Şikayet edilmesiyle ilgili rahatsızlığını bu şekilde söyledi. Vatandaşın sesi çıkmasın mı? Bu mu isteniyor? Vatandaş, çocuklar bu tozu yutsun mu?

Özel bir okul, çok yüksek puanlarla buraya öğrenciler alınıyor. Bizim umudumuz, geleceğimiz olan çocuklarımızın okuduğu okulun yolu burası. Buna müsaade etmemeliyiz, tavır koymalıyız. Bu yollar muasır medeniyet seviyesindeki ülkelerin illerindeki yolların halini alana kadar bunun takipçisiyim ve biz grup olarak da takip edeceğiz." 

Görüntü Dökümü: 

Video 1) 

-Yolun genel görünümü, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi CHP'li Emre Taha Özyar 

Video 2) 

-Yolun yağışlı bir havadaki görüntüsü 

Video 3) 

-Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Mustafa Demir'in Kasım 2020'deki Belediye Meclis Toplantısı'nda yola ilişkin açıklaması 

Kaynak: anka