MEDİNE TURAN

Türkiye’de balıkçılık ve denizcilik sektörünün sorularını yerinde tespit etmek Artvin Hopa’dan gemiyle yola çıkan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sakarya’nın Karasu ilçesine ulaştı. Balıkçı Ali Osman Karaman, “Misina ağı madem yasak ise neden bayilerimizde satılıyor? 2 kilo balık tutacak 5 bin lira ceza yazıyorsunuz” dedi.

Sakarya’nın Karasu ilçesinde, Yenimahalle’deki balıkçı barınağını ziyaret eden CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, balıkçılara; “Ben siyaset yapmaya gelmedim. Benim derdim, Türkiye’deki balıkçıların sorunlarını Meclis’in gündemine taşımak” dedi. Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin ihtiyacı olan üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin ihtiyacı olan Balıkçılık ve Denizcilik Bakanlığı kurulması için mücadele ediyoruz. Bir farkındalık yaratıyoruz ve balıkçılarımızın sesi olmak için gayret ediyoruz. AK Partililerin, MHP’lilerin, CHP’lilerin değil bu deniz, hepimizin. Ortak sorunumuz. Yani siyasi görüşlerimiz ayrı olabilir ama sorunlar ortak. Bu sorunlara sahip çıkmak balıkçımızın yanında olmak için yola çıktık. Hopa’dan başladım. Hatay Samandağ'a kadar tekneyle bütün limanlara gire gire geliyorum. Buraya kadar geldik, Kefken’de teknemiz. Kefken'den araçla buraya geldik çünkü teknenin buraya girmeyeceğini söylediler.”

“BİR DÜNYA TEKNE VAR, BARINACAK YER YOK”

Karadeniz’den sonra söz alan Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakçı, “Burada bir dünya tekne var ama barınacağımız yer yok. En ufak esintide zaten boğazdan çıkma ihtimalimiz sıfıra iniyor. Balıkçılık yaparken de mağdur oluyoruz. Akçakoca'daki balıkçı çıkıyor; Trabzon, Samsun, Sinop hepsi çıkıyor ama Karasu'ya gelince, biz herhangi bir yere çıkamıyoruz. Balıkçı barınağı için yıllarca mücadele ettik” dedi.

“HİZMET EDENİN YANINDA DURMALIYIZ”

Karasulu balıkçı Ali Osman Karaman ise şunları dile getirdi: 

“Biz, memleketimize hizmet kim ediyorsa biz onun yanında durmak zorundayız. Etmiyorlarsa duranın yanındayız, doğru mu? Şimdi bu misina ağı denilen bir misina ağı var. Defalarca gündeme getirdim. AK Parti’ye yazdım, MHP’ye yazdım, CHP’ye yazdım. Bu misina ağı madem yasak ise neden bayilerimizde satılıyor? Yasak değilse neden benim balıkçıma serbest edilmiyor? Benim arkadaşım 2 kilo balık tutacak, benim dostum 2 kilo balık tutacak ona 5 bin lira ceza yazıyorsunuz. Eğer yasaksa bayilerde satılmayıp gayri meşru yoldan alıyorsa o zaman cezasına da katlanacak. Yasak, dersiniz getirmezsiniz, iş olur biter. Bu da gidip pamuk ağıyla uğraşıp ne tutarsa kaderiyle uğraşır.”

“BALIKÇI DİYE MESLEK YOK”

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, balıkçıları dinledikten sonra yeniden söz alarak şöyle konuştu:

“Sizin sorununuz sadece misina ve liman değil. Bu ülkede balıkçının bir kere meslek tanımı yok. ‘Balıkçı’ diye meslek yok, ‘serbest meslek erbabı’ diye geçiyor. İlk başta bir meslek tanımını yapmamız lazım.

Bir balıkçının sigorta sorunu var. Sosyal güvenlik yasası, sizin nasıl bir tayfaya nasıl sigorta yapacağını, bakanlık tarıma bağlı, tarım sigortası yapıyor, Adam yedi ay balıkçılık yapıyor, beş ay sokakta kalıyor. 

Altı, yedi tane bakanlık şu anda balıkçıların üzerinde. Hepsi birbirinden farklı düşünüyor. Hep mağdur olan balıkçı oluyor. Tek bir yerden toplarsa, balıkçı muhatabını bilse bu sorunlar ortadan kalkacak.

Balıkçılarımız şu anda mağdur durumda. Bakın sorunlarını sadece misina değil. 7 lira, 7 buçuk lira mazot. ÖTV'siz mazot şu anda 6 buçuk lira, yani arada 1 lira fark kaldı. Bu balıkçı, bu sene Allah kolaylık versin ağların geçen sene fiyatı neydi, bu sene fiyatı ne kadar? Denizden tuttuğun balık ne kadar, sattığın ne kadar, kazancın ne kadar? Sorunlar çok, dertlerimiz çok. Misina ile kısıtlarsak yanlış yaparız.

Balıkçının en büyük sorunu denizlerin kirlenmesi. Artık bu evlerde hanımefendiler, beyefendiler kim olursa olsun çamaşır, bulaşık yıkanırsa ya da bir balık evde kızartıp da o balığın yağını lavaboya dökerse ya da bütün kimyasallar bu işin içine girip denize giderse biz bu denizi kurtaramayız.

‘Sorumlu balıkçı’ yaparlar. Ama hiç alakası yok. Balıkçı denizi koruyan adamdır, benim gözümde. Bunun bir devlet politikası haline getirilen, kıyısı olan bütün yerlerdeki ilk başta belediyelerin arıtma sistemi, belediyelerin gücü yetmez bunu yapmaya ama devlet politikası yaparsa bu arıtma sistemlerini koyarsa denizdeki balık rahatlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz

* Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakçı

* Karasulu Balıkçı Ali Osman Karaman

* CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz 

 

Kaynak: anka