AKP'li Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde, mevzuata aykırı olduğu halde sözleşmeli personel ve işçi statüsünde istihdam edilen personelin şube müdürü olarak görevlendirildiği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.

Sayıştay'ın Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait 2020 yılı raporunda "usulsüz görevlendirme" tespitine yer verildi. AKP'li belediyede sözleşmeli personel ve işçi statüsünde olan personelin şube müdürü olarak görevlendirildiği belirtilen raporda, bu durumun mevzuata aykırı olduğunu vurguladı.

Sayıştay raporunda atıf yapılan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında şöyle:

“Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, planlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hükümlere göre birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları için ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yüksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak ödemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usule göre tespit olunur. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir.”

Raporda, atıf yapılan ilgili madde ile belediye ve bağlı kuruluşlarda avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi sadece uzman ve teknik personel kadro unvanlarına ilişkin görevlerde sözleşmeli personel çalıştırılmasına imkân tanındığı hatırlatıldı. 

AKP’li Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne, asli ve sürekli kamu hizmetlerinin yerine getirilmesiyle görevli birim yetkililerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi devlet memuru olmaları gerektiğini anımsatılan raporda, “Şef, müdür veya daha üst kadro unvanlarına sahip birim yetkilisi kadro unvanları esas alınarak sözleşmeli personel çalıştırılamaz. Ekonomist, mühendis, mimar ve tekniker ve benzeri kadro unvanlarına ilişkin görevlerde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilen kişiler, ayrıca birim müdürü ve üstü yönetici kadroları tarafından yürütülmesi gereken işlerde görevlendirilemez. Kendilerine birim müdürü ve üstü yönetici kadrolarına ilişkin imza yetkisi verilemez. Aynı gerekçeler işçi personel için de geçerlidir” denildi.

Sayıştay raporunda, ‘şube müdürü’ veya ‘daire başkanı’ kadro unvanları gibi birim yetkilisi kadro unvanlarında ‘sözleşmeli personel ve işçi statüsünde’ istihdam edilen personelin görevlendirilmesin cari mevzuata aykırılık oluşturduğu belirtildi.

Kaynak: anka