Haber: CEM HAYAT - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira ek gösterge zammı öngören teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi üzerine sağlık çalışanları, kendilerinin zamdan mahrum bırakıldığı gerekçesiyle eylem yaptı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Sağlık çalışanlarının arasında yapılacak bir ayrımı kabul etmemiz mümkün değildir. Ücret artışı, tüm sağlık çalışanları, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm mesai arkadaşlarımız için yapılmalıdır" dedi.

Sağlık çalışanları, hekimler haricinde hiçbir sağlık çalışanına zam yapılmamasını bugün Ankara Şehir Hastanesi önünde protesto etti. Türk Sağlık-Sen'in düzenlediği protestoda “Sadaka değil, hakkımızı isteriz”, “Vur vur inlesin, Bakan Koca dinlesin”, “Maaş zammı hakkımız, söke söke alırız”, “Adalet yoksa kalkınma da yok” gibi sloganlar atıldı.

"38 YILLIK HEMŞİREYİM, 4 BİN 35 LİRA MAAŞ ALIYORUM"

Hemşire Nezaket Kuzucu, ANKA Haber Ajansı'na, "38 yıllık hemşireyim, üniversite mezunuyum ve 4 bin 35 lira maaş alıyorum. İki çocuk okutuyorum, ev kira, tek maaş… Doktorlarımıza yapılan artıştan elbette memnunuz, doktorlarımız hak ediyor bunu. Ama biz hemşireler, ebeler, röntgenci arkadaşlar, diyetisyenler, hepimiz bunlardan mahrum kaldık. Bizi de görmelerini istiyoruz. Her şeyden önce sağlık ekip işidir. Bu ekibin bir parçasıysak biz de bundan yararlanmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Hemşire Neşe Dursun ise şunları söyledi:

"3600 EK GÖSTERGE İSTİYORUZ"

"34 yıllık hemşireyim, yüksek lisans mezunuyum, benim kasım ayındaki maaşım 4 bin 25 lira. Kesinlikle yeterli değil. Dün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin lira zam yapıldı. Elbette ki eklensin ama biz, herkesi kapsayan bir iyileştirmenin bize de verilmesini bekliyorduk. Çok büyük hayal kırıklığına uğradık, bu bir haksızlıktır, adaletsizliktir. Biz 3600 ek gösterge istiyoruz, maaşlarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Bizim aldığımız sabit ücret, bir ek ödeme var. Sırf o sabit ücret kesilecek diye emekli olamıyoruz. Emekliliğimize yansısın. Pratisyen hekimlere 2 bin 500 verildiyse bize de bin 500-2 bin verilsin."

Yüzlerce sağlık çalışanın doldurduğu alanda basın açıklamasını, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Sayın Önder Kahveci yaptı. Kahveci şöyle konuştu:

"SAYIN BAKAN DUYSUN. SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKKINI SONUNDA SÖKE SÖKE ALACAĞIZ"

“Sayın Bakan duysun, bina hemen arkamızda. Sağlık çalışanının hakkını hukukunu ödemeden sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltemezsiniz. Türkiye’deki 1 milyonun üzerinde hizmet veren sağlık çalışanlarının hakkını sonunda söke söke alacağız. Bundan asla kaçış yoktur, başka gidecek yeriniz de yoktur. Pandemide omuz omuza cephede savaş veren kahramanlar, tüm zorluklara rağmen hiç yılmadan devletine ve milletine hizmet eden cefakarlar, kısacası cefanın talipleri sağlık çalışanları. Bugün burada ayrımcılığı, yaşadığımız ekonomik sorunların görmezden gelinmesini, haksızlık yapılarak hekim dışı sağlık personeline zam verilmemesine tepki göstermek için toplandık.

"BİZİM İTİRAZIMIZ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KAPSAM DIŞINDA BIRAKILMASIDIR"

Doktorlarımız zammı hak ediyorlar. Yapılsın, bir itirazımız da olamaz. Bizim itirazımız, sağlık çalışanlarının bu artıştan kapsam dışında bırakılmasınadır. Çünkü tüm sağlık çalışanları ekonomik sıkıntı yaşamaktadır. Çünkü tüm sağlık çalışanlarının ücretleri erimiştir. Ortada böylesine bir ihtiyaç var iken sağlık çalışanlarını yok saymak, onların yaşadığı ekonomik sıkıntının görmezden gelinmesi, kayıplarının dikkate alınmaması asla kabul edilemez.

"TÜM SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ ÜCRETLERİNDE ARTIŞ YAPILMALIDIR"

Haklı talebimiz çok nettir; tüm sağlık meslek mensuplarının ücretlerinde artış yapılmalıdır. Bu durum mutlaka düzeltilmeli, kayıplar telafi edilmelidir. Dün, bir günde hem açıklanıp hem de TBMM’den geçirilen düzenleme eksik olmuştur, yanlış yapılmıştır. Acil olarak yeniden değerlendirilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinde artış yapılmalıdır. Lafa gelince ‘Sağlık hizmetleri ekip işidir, hepsini alkışlıyoruz’ demekle olmuyor. Külfette ortak oldukları gibi bir hak verilirken de adaletli davranılmalıdır. Çalışma barışını bozarak, sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını yok sayarak, zamda adaletsizlik yaparak bir milim ilerleme sağlanmaz, aksine sağlık hizmetlerine bu tür işler zarar verir. Türkiye Kamu-Sen olarak, tüm kamu çalışanları için ek zam talep ettiğimiz ve bunu ısrarla vurguladığımız bir dönemde sağlık çalışanlarının arasında yapılacak bir ayrımı kabul etmemiz mümkün değildir. Yapılan ücret artışı tüm sağlık çalışanları, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm mesai arkadaşlarımız için yapılmalıdır.

"3600 EK GÖSTERGE TÜM ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK ŞEKİLDE BİR AN ÖNCE ÇIKARTILMALIDIR"

Sayın Bakan, bunun hayata geçmesi için çaba sarf etmeli, tüm sağlık çalışanlarını sevindirecek bir müjde vermelidir. Türkiye Kamu-Sen, Türk Sağlık-Sen olarak tüm platformlarda mücadelemiz sürdüreceğiz. Bu mücadelede sizler varsanız biz sonuna kadar varız. Alanlara inmekten hiçbir zaman geri durmadık, durmayacağız. Türkiye Kamu-Sen’in tüm kamu çalışanları için bir ‘Memur Paketi’ talebi var. Refah payı mutlaka uygulanmalı. Enflasyon kadar zam, sıfır zam demektir. Üç ay önce yapılan toplu sözleşme, yani sözde yetkili sendikanın imzaladığı, Türkiye Kamu-Sen’in kabul etmediği, masadan kalktığı, çalışanlar için mücadele ettiği toplu sözleşme yok hükmündedir. Dolayısıyla değişen ekonomik şartlar göz önüne alınarak mutlaka tüm kamu çalışanlarına, sağlık çalışanlarıyla birlikte ek zamma ihtiyaç vardır. 3600 ek gösterge tüm çalışanları kapsayacak şekilde bir an önce mutlaka çıkartılmalıdır. Sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız mutlaka kadroya geçirilmelidir, vergide adalet sağlanmalıdır."

Alanda toplanan kalabalık, basın açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın önüne sembolik bir yürüyüş yaptı.

Kaynak: anka