Sağlık Bakanlığı, “Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzleme ve Filyasyon” rehberini güncelledi. Yeni rehbere göre; iki doz aşısını yaptırmış ve son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirmiş kişiler, PCR testi pozitif çıkan kişiyle teması halinde artık riskli sayılmayacak; sadece Vaka Takip Modülü’nde “temaslı” olarak görünecek.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgını sürecinde uygulamaya koyduğu Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi, evde Hasta İzleme ve Filyasyon rehberinin içeriğini yeniledi. Yeni rehbere göre; iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirmiş kişilerin HES kodu, PCR testi pozitif çıkan biriyle temas ettiğinde artık “riskli” görünmeyecek. Bu kişiler Vaka Takip Modülü’ne temaslı olarak işlenecek.

Temaslı kişiler, kendi semptomlarını takip ederek maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak sosyal hayatlarını devam ettirebilecek. Kişi kendinde bir semptom gözlemlerse sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracak.

SEMPTOM GELİŞMEZSE BİLE 5. GÜNÜ PCR TESTİ ZORUNLU

Temaslı kişinin, semptom gelişmese bile temasının 5. gününde PCR testi yaptırması zorunlu olacak. PCR testi yaptırmazsa 6. gün HES kodu “riskli” hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak. PCR testinin pozitif çıkması durumunda ise kişiye tedavi uygulanacak ve rehbere uygun izolasyon koşullarında takip edilecek. Eğer testi negatif çıkarsa sistemdeki kaydı 6. günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu “riskli” duruma gelmeyecek.

Ancak temaslı kişiler, 14 gün boyunca semptomlarını takip edecek ve 14’üncü günün sonuna kadar 65 yaş üzeri veya bağışıklığı düşük kişiler ile bakımevi ve huzurevinde kalanlar gibi Covid-19 açısından riskli gruplara bakım veremeyecek.

VARYANTLI KİŞİLERİN İZOLASYONU 14 GÜN SONUNDA TEST YAPILMAKSIZIN SONLANDIRILACAK

Dünya Sağlık Örgütü’nce “endişe verici varyant”, Sağlık Bakanlığı’nca “tehdit edici varyant” olarak tanımlanan Beta, Gama ve Delta varyantların saptanması durumunda ise izolasyon süresi 14 gün olacak. Bu kişilerin izolasyonu, 14’üncü günün sonunda test yapılmaksızın sonlandırılacak. Bu kişilere, izolasyonun erken sonlandırılması için PCR testi yapılmayacak.

Kaynak: anka