Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını tanıma kararını imzaladığını açıkladı. Vladimir Putin, tanıma kararının ardından Rus Ordusuna Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerde “barışı koruma” görevi verdi. Rus askerleri, Türkiye saatiyle 00.45 sıralarında ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti toprağı olan Donbass’a girdi.

Vladimir Putin, bu akşam gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna bölgesinin Rus toprağı olduğunu ve SSCB döneminde yapılan hatalar nedeniyle bölgenin kaybedildiğini söyledi. Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığına da ayrılıkçı “cumhuriyetler” ile diplomatik ilişkiler kurma talimatı veren kararnameyi imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, çok geç kalınmış kararlar olarak nitelendirdiği tanıma kararları sonrasında ayrılıkçılarla işbirliği anlaşmaları da imzaladı.

RUS ASKERİ DONBASS’A “BARIŞI KORUMAK” AMACIYLA GİRDİ

Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı cumhuriyetleri tanıdığını açıklamasının ardından, Rus ordusu ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti sınırları içindeki Donbass’a Türkiye saatiyle 00.45’te giriş yapmaya başladı.

ABD RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULAYACAĞINI AÇIKLADI

Putin’in ulusa seslenişinin ardından ilk tepki Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki Rusya’nın bu adımı atacağını öngörmüş olduklarını ve ivedi şekilde yanıt vereceklerini belirterek “Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerini bugün açıkça ihlal etmesiyle ilgili ek önlemleri duyuracağız” dedi.

NATO, RUSYA’NIN UKRAYNA’DAKİ AYRILIKÇILARI TANIMASINI KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanımasını kınadığına dikkat çekerek, “Bu durum Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir” açıklamasını yaptı.

AVRUPA BİRLİĞİ UKRAYNA İLE DAYANIŞMA İÇİNDE TEPKİ VERECEĞİNİ BİLDİRDİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola; sosyal medya hesaplarından ortak şekilde “Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması uluslararası hukukun, Ukrayna toprak bütünlüğünün ve Minsk Protokolü’nün açıkça ihlal edilmesi anlamına gelir. Avrupa Birliği ve partnerleri, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılık tepki verecektir” açıklamasını yayınladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: RUSYA BM ŞARTI’NIN İLKELERİNİ İHLAL ETTİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stepheane Dujarric Ukrayna ihtilafıyla ilgili yaptığı açıklamada, Doğu Ukrayna’daki ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi çağrısını yaparak, “Genel Sekreter, Rusya Federasyonu'nun kararının Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlali ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın ilkeleriyle tutarsız olduğunu düşünüyor” dedi.

ALMANYA ŞANSÖLYESİ OLAF SCHOLZ: YANITSIZ KALMAMASI İÇİN ANLAŞTIK

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Putin'in kararının yanıtsız kalmaması için ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile anlaştıklarını açıkladı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: RUSYA’NIN KARARINI KABUL EDİLEMEZ BULUYOR VE REDDEDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın ayrılıkçı cumhuriyetleri tanıma kararı sonrası şu açıklamayı yaptı:

“Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

CHP PUTİN’İN KARARINI KINADI

TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, Putin’in Ukrayna açıklaması üzerine yazılı basın açıklaması yaparak Rusya’nın kararını kınadı. Çeviköz, söz konusu kararın Karadeniz güvenliğini ciddi biçimde tehlikeye soktuğunu belirterek “Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hiçe sayan ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olan bu kararı asla kabul etmiyor ve kınıyoruz” dedi.

 

Kaynak: anka