SİNAN TARTANOĞLU

RTÜK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP teşkilatı ile bayramlaşmasına ilişkin tartışma yaratan görüntüleri değerlendiren halk sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Saltık’ın yorumları nedeniyle Tele 1 TV’yi cezalandırdı. Üst Kurul, gazeteci Fatih Altaylı’nın Futbol Federasyonu ile ilgili yorumları nedeniyle Bloomberg HT’ye de para cezası verdi. İki ceza kararı da oyçokluğu ile alındı.

RTÜK, bugün; üç yeni üye Mehmet Daniş, Orhan Karadaş ve Deniz Güçer’in katılımıyla toplandı. Toplantıda RTÜK Başkanvekilliği görevi için seçim yapıldı. Üst kurulun başkanvekili Orhan Karadaş oldu.

Bloomberg HT kanalında 10 Nisan, 26 Nisan ve 3 Mayıs 2021 tarihlerinde yayınlanan “Spor Saati” programında Fatih Altaylı’nın yaptığı yorumlar, RTÜK’ün bugünkü toplantısında gündeme geldi. Uzman raporuna göre, Altaylı; yorumunda Türkiye Futbol Federasyonu için “Ama zaten Federasyon’un tepesinden dibine her tarafı şaibe” dedi. Altaylı, şunları söyledi:

“Bu ligin değer kaybının temel sorumlusu, bu Federasyon ve bu hakemlerdir. Bu şaibeli, bu rezil, bu utanç verici lig yönetimine, hakemlik ve Federasyon olarak ve tabii kulüpler de bir ölçüde bağlı olarak kimse para vermez. Ligimizin değerini bu adi ve aşağılık hakemlik anlayışı ve bu adi ve aşağılık Futbol Federasyonu yönetim anlayışı mahvediyor.

Bizde bambaşka işlere bakan adamlar, aman işte o bilmem ne falan, normalde bir spor kulübünün kapısına eşek diye bağlanmayacak adamlar o kulübe yönetici oluyor kardeşim. Kulübün kapısına eşek diye bağlamayacağın adamları o kulüplerde yönetici yapıyorsun, sırf bu işlerden dolayı, ondan sonra futbol bu işte.”

ŞİKAYET TARİHİ 17 MAYIS 

Altaylı’nın bu yorumları Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 17 Mayıs 2021 tarihinde RTÜK’e şikayet edildi.

RTÜK uzmanı; yayının “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceği” ilkesini ihlal ettiği değerlendirmesini yaptı.

RTÜK uzmanı, Bloomberg HT kanalına, bir önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar idari para cezası kesilmesini önerdi. Üst Kurul ise bugünkü toplantısında konuyu ele aldı ve üst sınırdan, yani reklam gelirlerinin yüzde 3'ü oranında ceza kesti. Karar oyçokluğu ile alındı. 

TELE 1'E DE ÜST SINIRDAN CEZA

RTÜK öte yandan, bugün; Tele 1 Televizyonu’nda 23 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan ve sunuculuğunu Merdan Yanardağ’ın yaptığı “5. Boyut” adlı programı da incelemeye aldı. Programda, konuk halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP teşkilatı ile ilgili bayramlaşmasındaki tartışma yaratan görüntüleri değerlendirdi. Uzman Raporuna göre Saltık, programda şunları söyledi:

“…Şimdi Erdoğan diyelim ki aşırı yorgunluk nedeniyle, sürmenaj nedeniyle, o uyuklamaya girdi, bu dahi kabul edilemez değerli Yanardağ. Bir ülkenin yönetiminde bütün kararları tek başına alan mutlak otorite, neredeyse postmodern sultan yetkileriyle donatılmış bir insanın demeç verirken yorgunluk gerekçesiyle uyuklaması dahi kabul edilemez çünkü başka kontrol-denet mekanizmaları yok. Örneğin TBMM Başkanı’nın Erdoğan’dan bir sağlık raporu getirmesini istemesini hayal edebilir miyiz Türkiye’nin bu ucube rejiminde?”

RTÜK uzmanı, yayındaki bu sözlerin; yayınların "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamayacağı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceği" ilkesine aykırılık oluşturduğunu ifade etti. Uzman ayrıca; yayınların "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır” ilkesinin de ihlal edildiğini belirledi.

Uzman raporunda, kanala; reklam gelirlerini yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar idari para cezası verilmesini önerildi. Üst kurul, kanalın üst sınırdan reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Bu karar oyçokluğu ile alındı.

 

Kaynak: anka