CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın mağdurlarının yangın söndürme uçaklarının yetersizliğinden şikâyet ettiğini vurgulayarak, “Neden sadece bir uçakla müdahale ettiniz? Çok sayıda havadan söndürme uçağı olmasının zararı değil, yararı olacaktır. Ama gelinen süreçte IBAN verip vatandaştan yine para toplayan bir hükümetle karşı karşıyayız” dedi.

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki temaslarını sürdüren Rafet Zeybek, ilçede tanık olduklarını yazılı bir açıklamayla duyurdu. İlçede evi yanan vatandaşların ortak şikayetinin yangın söndürme uçağı ve helikopterlerinin yetersizliği olduğunu belirten Zeybek, açıklamasında şunları kaydetti:

“Manavgat’ta yangının ilk gününden itibaren belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz olarak sahadayız. Vatandaşlarımız, evlerini küle çeviren yangında uçakların ve helikopterlerin yetersizliğini sürekli bizlere aktardılar. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir mülakatında, ‘Evler yandı, oraya müdahale belediyenin görevi, biz bunu dile getiriyor muyuz’ tarzı talihsiz bir açıklamada bulunmuş; Sayın Bakan, o evlerin 10 metre ilerisinde yanan ormana müdahale edemeyen sizin iktidarınız yüzünden bir ilçe günlerdir cehennemi yaşıyor. Manavgat’ta evlerine birkaç yüz metre uzaktaki yangına bakan bir vatandaşımız, ‘Helikopterin sesi var, kendi yok. Bir uçak var, onu da görmedik’ diyor. Neden sadece bir uçakla müdahale ettiniz? Çok sayıda havadan söndürme uçağı olmasının zararı değil, yararı olacaktır. Ama gelinen süreçte IBAN verip vatandaştan yine para toplayan bir hükümetle karşı karşıyayız.”

“ORMANLARI YAKAN DA YANGINA SEYİRCİ KALIP BAKAN DA SUÇLUDUR”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin THK’nın ihaleye giremeyen ve hangarlarda bekletilen yangın söndürme uçakları için sarf ettiği “antika” sözüne, “Antika olan, AKP’nin yönetme tarzıdır” diye karşılık verdi. Zeybek, “Gelişmiş bir ülkede, kendi yangın söndürme uçaklarını çürüten, kiralık üç uçakla ülke ormanlarını korumaya çalışan bir bakan şimdiye kadar istifa etmişti ama gelinen noktada antika yönetim tarzı ile bakanlar koltuklarını korumaktadır” dedi.

Sabotaj ve kundaklama iddiasına da değinen Zeybek, “İddiaları adli makamlar araştıracaktır. Varsa sorumlular, onları yakalamak da kolluğun görevidir. Ama buna rağmen önlem almayan ve yangın sezonunda koca ülkeyi üç yangın söndürme uçağı ile koruyacağını düşünen bakan ve bürokratlarda suçludur” diye konuştu.

“TARIM VE ORMANCILIK BİTMEDEN, PAKDEMİRLİ’NİN BAKANLIĞI BİTMELİDİR”

Zeybek, “Antalya’dan, Muğla’ya, Adana’dan Mersin’e kadar çok sayıda yangına üç uçakla müdahale edilemeyeceğini herkes düşünebilirdi, yönetenlerin düşünemeyecek olması ise Türkiye’nin talihsizliğidir. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği günden beri önce Türk tarımını bitirdi, çiftçiyi bankalara borç batağına itti; sıra da ise ülkenin ormanlarının sonunun gelmesi var. Türkiye’de tarım ve ormanlar bitmeden Pakdemirli’nin bakanlığı bitmelidir” dedi.

Kaynak: anka