HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Bugün sağlık emekçileri Beyaz Yürüyüş yapıyorlar. Farkında olduğunuza dair bir işaret vermediniz. Sağlık emekçileri sizden daha çok yıprandılar. Doktor adaylarını nasıl bu ülkede tutacaksınız? Geleceğe bakıyor musunuz? Bu kan kaybını durdurmamız gerekiyor. Siz bütçenizi savunamamışsınız, çünkü müteahhitlere, şehir hastanelerine kaynak sağlıyorsunuz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz aldı. Garo Paylan, şöyle konuştu:

“Bugün sağlık emekçileri Beyaz Yürüyüş yapıyorlar. Farkında olduğunuza dair bir işaret vermediniz. Sağlık emekçileri sizden daha çok yıprandılar. Belirli talepleri var. Sağlık çalışanları hızla tükeniyor. ‘Şiddete uğruyoruz, geçinemiyoruz, Covid-19 meslek hastalığı sayılsın, yurt dışına çıkan hekimleri engelleyin’ diyor. Niye gitmek istiyorlar? Meslektaşlarınız şiddete uğruyor ve geçinemiyorlar. 5 bin 500 lira ne yapar? 450 euro yapıyor. Almanya’ya gitse 4-5-6 bin euroyla başlatıyorlar, 10 kat gelir farkı var. İtibar da görüyor. Doktor adaylarını nasıl bu ülkede tutacaksınız? Geleceğe bakıyor musunuz? Bu gençler Almanya’da, İsviçre’de hizmet versin diye mi yetiştiriyorsunuz? Bu kan kaybını durdurmamız gerekiyor.

Peki bütçede kaynağımız var mı? Yok. Siz bütçenizi savunamamışsınız, çünkü müteahhitlere, şehir hastanelerine kaynak sağlıyorsunuz? Niye bu Meclis’e öneri getirmiyorsunuz? ‘Benim bütçemi artırın, doktor adaylarını tutmam lazım’ demiyorsunuz. TTB ile niye görüşmüyorsunuz? Bir yıldır sizden randevu talep ediyor. Meslektaşlarınız yürüyor, meslek örgütü sizinle görüşmek istiyor. Siz çok demokrat görünüyorsunuz, bu demokrasi mi? Meslektaşlarınızın seçtiği meslek örgütü sizinle görüşmek istiyor, siz görüşmüyorsunuz.”

Aşı çalışmalarına ilişkin Paylan, “Turkovac ortada yok, ‘onay alacak’ diyorsunuz. Çin aşısı gibi etkinliği yüzde 50 mi? Yüzde 95 etkinliği olan Biontech varken neden tercih edilsin? Üç aşıyı da Türkiyeli yurttaşlar buldu ama siz nal topluyorsunuz” eleştirisi yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Anladım ki bugün çok üzülmüşsünüz” diye araya girdi. Garo Paylan, “Çok sevindim” yanıtı verdi ve aşının etkinliğini sordu. Koca, “Etkinliğin bilgisi veriliyor. Bilim insanlarının vereceği bilgiyi benim söylememi mi bekliyorsunuz” diye konuştu.

Kaynak: anka