Gelişmiş ülkelerin kağıt paraları/banknotları üzerine yazı yazılmıyor. Üzerinde yazı olan USD ve EURO geçerli değil. Yırtık USD ve EURO son kişinin elinde kalıyor. Ama üzerinde yazı olan ve yırtık olan Türk Lirası maalesef para harcamak için geçerli.İsteniş Hakan TÜPLEK (AYFON İGFA)- Tüm dünyada geçerli olan USD Amerikan doları üzerinde hiçbir Amerikan vatandaşı yazı yazmamıştır. Bırakın tek bir topluluğu koskoca AET Avrupa Ekonomik Topluluğu para birimi EURO üzerinde de yazı görmek pek mümkün değildir. Mesela John love you ‘John seni seviyor’ yazısını dünyaya hakim para birimi USD ve Euro da görmek mümkün değil.

"YIRTIK DOLAR VE EURO GEÇERLİ DEĞİL"

Para birimleri değerli olunca yıpranmaması ve geçersiz hale gelmemesi için taşıyan azami gayret gösteriyor. Ülkelerin para değerleri, ekonomik gelişimleri ve siyasi güçleri pasaport değerlerini ve dünya üzerindeki tanınmışlık ve itibar güçlerini oluşturuyor.

Bu temel ölçütlerde ne yazık ki Türk Lirası üzerinde yazılar görmek mümkün. Milli para biriminin üzerinde ne zaman yazı görmezsek işte o gün dünyada hatırı sayılır bir ülke de olacağız. Küçük bir not özellikle USD üzerinde görülen kaşe ve damgalar önce kontrol edildiği anlamını taşıyabiliyor.

Kaynak: igf