CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e sorunlarını anlatan pancar üreticisi Azmi Soylu, "Biz, pancar ekme taraftarı değiliz. Biz, şu anda kar elde etmek için ekmiyoruz. Çocuklarımız ve gelecek nesiller gerçek şeker yesin diye pancar ekiyoruz. Çocuklarımızın nişasta bazlı şeker yemesini istemiyoruz. Devlet yetkilileri bunu bilsin" dedi. 

Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesi ile Konya’nın Ereğli ilçesi sınırında yer alan Bor Şeker Fabrikası ekim sahası içinde bulunan Yukarı Gedelli köyündeki şeker pancarı üreticilerini ziyaret etti.

"DEKARDA 500 LİRA KAR İÇİN RİSKE GİRİYORUZ"

Dekarda 8 ton şeker pancarı üretimi yapıldığını belirten pancar üreticisi Azmi Soylu, 16 polar şeker pancarı üretimi yapıldığında, bugünkü fiyatlarla dekardan elde edilen kazancın 6 bin lira, maliyetin ise 5 bin 500 lira olduğunu belirtti. 5 bin 500 lira olarak belirlenen maliyet hesabında üreticinin yıl boyu harcadığı emek ve işçiliğin olmadığını ifade eden pancar üreticisi, “Yani dekarda 500 lira kazanmak için riskin altına giriyoruz. Yarın elektrik, gübre gibi girdilere yeni zam geldiğinde bu 500 liralık kazanç da elden gidecek” diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZ NİŞASTA BAZLI ŞEKER YEMESİN DİYE EKİYORUZ"

Bu şartlar altında pancar üretimi yapmanın karlı bir iş olmadığını anlatan Soylu, “Biz, pancar ekme taraftarı değiliz. Biz, şu anda kar elde etmek için ekmiyoruz. Çocuklarımız ve gelecek nesiller gerçek şeker yesin diye pancar ekiyoruz. Çocuklarımızın nişasta bazlı şeker yemesini istemiyoruz. Devlet yetkilileri bunu bilsin” dedi.

"DEVLET ÇİFTÇİYE ADETA 'ÜRETMEYİN' DİYOR"

Bir başka üretici ise tarımda uygulanan yanlış politikalar ve plansızlığa dikkat çekerek, “Devlet, adeta bize ‘üretim yapmayın’ diyor. Tarımda bir plan yok. Allah’a emanet gidiyoruz. Önümüzü göremediğimiz için seneye hangi sorunlarla karşılaşıp nasıl bir mağduriyet yaşayacağımızı da bilmiyoruz” diye konuştu.

"TOK GİDİP AÇ DÖNÜYORUZ"

Maliyet artışları karşısında, uygulanan taban fiyatlarının yetersizliğine değinen bir başta üretici ise “Önceleri fabrikaya ürün götürdükten sonra köyümüze dönerken şeker, çerez gibi çoluk çocuğu sevindirecek ürünler alırdık. Şimdi bankadan bile çıkamıyoruz. Tok gidip aç dönüyoruz” dedi.

Gürer ise yaptığı açıklamada, mart ayı sonunda ekilip eylül-aralık ayları arasında hasadı yapılan şeker pancarına geçen yıl ton başına 420 lira taban fiyat verildiğini hatırlattı. Gürer, küspe ton fiyatının pancar fiyatını geçtiğine dikkat çekti.

ÜRETİCİYE KOTA CEZASI

Şekerpancarının sözleşmeli tarım yapılan ürünlerden biri olduğuna işaret eden Gürer, pancar üreticisinin ne kadar pancar vereceğini sözleşme yaparak fabrikaya taahhüt ettiğini belirtti. Özelleştirmelerden önce fabrikaların yüzde 10 kotayı kabul ettiğini, ancak özelleşen fabrikaların yüzde 5 kota uyguladığını söyleyen Gürer, çiftçinin yüzde 5 olan kotayı tutturamadığı zaman ciddi cezalarla mağdur olduğunu vurguladı.

"ŞEKER FABRİKALARI KÜSPEYİ PANCARDAN DAHA PAHALIYA SATIYOR"

Fabrikalarda şeker pancarından şekerin haricinde melas, alkol ve küspe de üretildiğine dikkat çeken Gürer, daha önce çiftçiye ücretsiz verilen küspenin, fabrikalar özeleştikten sonra çiftçiye tonu 500-600 liradan satılmasını eleştirdi. Gürer, “Çiftçiden tonunu 420 liraya aldığı pancarı işleyen fabrika, pancardan elde ettiği küspeyi bile pancar fiyatından fazla fiyata satıyor. Küspe şeker pancarından bile pahalı olursa üreticilik, hayvancılık, tarım nasıl sürdürülebilir hale gelecek? Küspe büyükbaş ve küçükbaş hayvana verilir. İçinde şeker kalıntısı olduğu için hayvan daha çok su içer ve daha çok süt verir. Çiftçi TIR ile küspe alırken nakliyesini hesaplardı, şimdi küspeyi hesaplayıp daha az küspe alabiliyor” dedi.

"ÇİFTÇİYE EK ÖDEME VERİLMELİ"

Çiftçinin önümüzdeki dönemde pancar ekip ekmeme konusunda kararsız olduğunu belirten Gürer, “Çiftçi, ‘Artık pancar ekmeyeceğiz’ diyor. Onun için kooperatif fabrikaları şimdiden avans fiyatı belirlemeye başladı. Çiftçiye, 2021 yılı için tonu 420 TL’den alınan pancar için oluşan maliyet farkına istinaden ek taban fiyat artışı sağlanıp ek ödeme verilmelidir ve çiftçi mağduriyeti giderilmelidir .2022 yılı pancar alım taban fiyatı, ekimden önce TÜRKŞEKER tarafından açıklamalıdır" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ MUTSUZ"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Çiftçiler mutlu” sözlerini de eleştiren Gürer, “Çitçi de süt inekçiliği yapan da hayvancılık yapan da sorunlu ve mutsuz. Bazı köylerde ahırlar boşaldı. Biz, bu olumsuz tabloyu yerinde görüyoruz. Gider-gelir dengesindeki olumsuzluk çiftçiyi tarımdan soğutuyor. Yalnız Bor Kızılca köyünde 200’ü bulan pancar çiftçisi sayısı 10’un altında düşmüş. Pancarda tehlike çanları çalıyor ” dedi.

Kaynak: anka