CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, elektrik ve doğal gaz kesintisi nedeniyle organize sanayi bölgelerinin üç gün süreyle kapanmasına ilişkin, “Sebebi ne olursa olsun bunun sorumlusu kesinlikle hükümettir. Buradan hükümeti acilen bu sorunu çözmeye davet ediyorum” dedi. Yalım, elektriğe yılbaşında yapılan zammın faturalara yeni yansımaya başladığını belirterek, “3 Ocak 2022’de bir işyerinin elektrik faturası 38 bin 283 lira 70 kuruş, ay sonunda yani 31 Ocak 2022’de gelen fatura ise 69 bin 800 lira 50 kuruş” diye konuştu.

Özkan Yalım, İran'ın boru hattındaki arıza nedeniyle 10 gün süreyle Türkiye'ye gaz akışını kesmesi sonrası organize sanayi bölgelerinde elektriklerin kesilmesini eleştirdi. Yalım, Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nin kapısında bugün yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Uşak ilimizin en büyük üretim yerindeyiz, Uşak Organize Sanayi Bölgesi. 12 bin kişinin çalıştığı bu organize kapalı. Neden, elektrik verilemiyor. Pazartesi, salı ve çarşamba; üç gün. İşçimiz bugün evlerinde ya ücretsiz izin kullanıyor ya da yıllık iznini kullanıyorlar. Bu ne demek; bu ayın sonundan maaşlarını en az 450 TL eksik alacaklar demek. Bunun yanında maalesef şu anda sanayimizde üretim yok. Bundan dolayı işverenlerimiz ürettiği tekstil ürünleri maalesef randevularına zamanında yetişemeyecek. Bu da hem maliyet artışları demek hem de müşterileriyle alakalı sıkıntı demek. Banka taksitleri, kredileri, ödemesi gereken bütün faturaları zamanında değil daha geç ödeyecektir. Hükümeti yaptığı bu yanlıştan dolayı eleştiriyorum. Doğru zamanda yeterli bir şekilde doğal gaz anlaşması yapmayıp doğal gazı alamadıklarında dolayı, buraya elektrik verilemediği için hükümeti eleştiriyorum. Umarım bu sondur, üç günle biter. Eğer üç günle bitmezse işte o zaman büyük problemeler başlayacak. Buradan tekrar söylüyorum: İran’la bir anlaşma veya ödemedeki sıkıntılardan dolayı gaz gelmiyor. Sebebi ne olursa olsun bunun sorumlusu kesinlikle hükümettir. Buradan hükümeti acilen bu sorunu çözmeye davet ediyorum.” 

“ZAMMIN YÜZDE 50’SİNİNİN GERİ ALINMASI İÇİN GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Özkan Yalım, elektriğe yılbaşında yapılan zammın faturalara yansımaya başladığını belirterek, bir işletmenin elektrik faturalarını karşılaştırdı. Yalım, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ocak 2022 zamlarla başladı. Mevcut saray ve yönetimi, ocağa girdiğimiz ilk günü olan cumartesi günü bütün zamları patlatmıştı. İşyerlerindeki elektrik tüketimine yüzde 126, evlerdeki elektrik tüketimine ise yüzde 127 zam gelmişti. Bunun yansıması faturalarda çıktı. Bakın, 3 Ocak 2022’de bir işyerinin elektrik faturası 38 bin 283 lira 70 kuruş, ay sonunda yani 31 Ocak 2022’de gelen fatura ise 69 bin 800 lira 50 kuruş. Yani iki kata dayanan bir elektrik zammı oluşmuş. Yüzde 126 değil çünkü esas tam yansıma şubat ayında gelecek. Şubat 2022’de 38 bin lira olan bu fatura 80-85 bin lira arasında bir fatura gelecek zamdan dolayı. Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı maalesef bu işyerlerimize geldi. Budan dolayı istemediğimiz halde birçok işyeri kapanacak, birçok işyeri maalesef işçi çıkaracak. Üretimde kayıplar oluşacak. Bu ne demek; ülke ekonomisine, istihdam sayılarına bir darbe daha vuruluyor. Bu zamların en azından yüzde 50 geri çekilmesini tüm vatandaşlarımızın, özellikle işverenlerimizin adına talep ediyorum. Acilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı ve saray hükümetini zammın yüzde 50’sininin geri alınmasıyla alakalı göreve davet ediyorum.”

Kaynak: anka