DİLAN KUTLU

Sakarya Kaynarca’da Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Acarlar Longozu’nu besleyen dereye köylüler, fabrika atıklarının boşaltıldığını iddia etti. Ortaköy Muhtar Muzaffer Aydın, “Burada fabrikaların bırakmış olduğu kimyasal madde, atıklar; balık, yılan, ördek kuş cennetinde ne varsa hepsini öldürüyor. Mısır, bağ bahçe hiçbir şeyi sulayamıyoruz. Sebebine gelince fabrikaların kimyasal atık attıkları dere" dedi. 

Sakarya, Kaynarca ilçesine bağlı Birlik ve Ortaköy mahallelerinden geçen, dereye köylüler fabrika atıklarının boşaltıldığını söyledi. Ortaköy muhtarı Muzaffer Aydın, yaşanılan soruna ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) de dahil birçok yere sorunu bildirdikleri halde yıllardır bir çözümün bulunamadığını ifade etti. 

Muhtar Aydın, göçmen kuşların dinlenme yeri olarak da bilinen Acarlar Longozu’nu besleyen deredeki balıkların hepsinin öldüğünü söyledi. Aydın ANKA Haber Ajansı’na şöyle konuştu:

“Burada fabrikaların bırakmış olduğu kimyasal madde, atıklar; balık, yılan, ördek kuş cennetinde ne varsa hepsini öldürüyor. Mısır, bağ bahçe hiçbir şeyi sulayamıyoruz. Sebebine gelince fabrikaların kimyasal atık attıkları dere. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, Adapazarı’ndan bu kanala bağlanan boruların kaldırılması için bildiriyoruz ama hiçbir önlem, çare bulamadık.”

"HAYVANLARIN SU İÇTİĞİ GÖL BATAKLIK HALİNE GELDİ”

Köylülerden Bayram Düzgün, “Bir zamanlar hayvanların su içmiş olduğu göl şimdi bataklık haline geldi. Sebzelerimiz meyvelerimiz hep kurumakta. Her yere başvurduk bir türlü çözüm bulamadılar. Mısırlar kurumaya başladı. Balıklar su içerisinde zehirlenmiş ölmüş halde suyun kenarında” dedi.

“KOCA LONGOZU BESLEYEN KANALIN AKTIĞI HALE BAK”

Osman Öksüz ise, “Bu büyük kaynarcadan kuş cennetine akan bir kanal. Biz buradan meyve bahçe sularken sulayamaz hale geldik. Büyüklerden ricamız bu işe bir çözüm bulmaları. Kuş cenneti diyorlar ama yaptıkları işe bak. Koca longozu besleyen kanalın aktığı hale bak. Mısır suluyoruz sebze suluyoruz. Sarartıyor. Atık atıyor fabrikalar” dedi.

 

Kaynak: anka