GÖKAY ŞİMŞEK

Türkiye’nin pek çok yerinde orman yangını çıkması üzerine Bilecik’te kırmızı alarma geçildi. İnsansız hava araçları ve kulelerden 24 saat gözetleme yapılıyor, ormanlık alana giriş yasağı jandarma tarafından sağlanıyor.

Bilecik Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ilde çıkabilecek orman yangınlarına karşı merkez ve ilçelerdeki yangın gözetleme kulelerinde görevli ekiplerin sürekli alarm halinde olduğu, 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı bildirildi. Bu arada Bilecik Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, 30 Temmuz ile 1 Eylül arasında ormanlara girişi yasakladı.

Kulelerden yapılan gözetlemeler, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından uçurulan İHA aracılıyla ormanlık bölgelerde yapılan gözlemlerle destekleniyor. Öte yandan jandarma da sorumluluk alanında vatandaşların ormana girmesini engelleyecek önlemler alıyor. Sabotaj olasılığına karşı köy muhtarları ile de sürekli irtibatta kalınıyor ve şüpheli her hareket değerlendiriliyor.

“YERLEŞİK KÖY HALKI HARİÇ, HERKESE YASAK”

Bilecik İli Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonunca, orman yangını riskine karşı ek tedbirlerin alındığı, alınan tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği yasal işlem yapılacağının kaydedildiği açıklama şöyle:

“Ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle, ilimizde olası orman yangınlarını önlemek amacıyla, Bilecik İl Sınırları içerisinde 30 Temmuz ile 01 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde tüm ormanlık alanlara vatandaşların girmesi kesinlikle yasaktır. Yerleşik köy halkı hariç, vatandaşların gezi amaçlı ormana giriş ve çıkışları, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetleri ile çadırlı-çadırsız kamp yapmaları da yasaklanmıştır. Ayrıca, 1 Eylül'e kadar Bilecik ve ilçelerinde bütün piknik ve mesire yerlerindeki tüm alanlarda mangal, semaver, kamp ateşi, orman bitişiği ve orman ilişiği olmayan mahallerde dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

Yangının çıktığı anda tespit edilmesi ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi bakımından gözetleme kuleleri büyük önem arz etmektedir. Orman yangınlarının önlenebilmesi için sadece yaz aylarında değil yıl boyunca kulelerden orman sahası titizlikle takip edilmektedir. Görevlilerimiz, sorumluluk sahalarında belirli periyotlarla kuleden dürbünle ormanlık alanları taramaktadır. Her 15 veya 30 dakikada telsizle Bilecik Orman İşletme Müdürlüğüne bölgelerindeki durum hakkında bilgi vermektedir.”

Açıklamada; vatandaşların orman yangınlarına karşı gerekli duyarlılığı göstermeleri, orman içi ve bitişiğinde görülen duman ve yangınlarla sabotaj ihtimaline karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin tespiti halinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunmaları istendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Orman Alanı Drone Görüntüleri

* Orman İşletme Müdürlüğü Ekiplerinin Gözetlemesi

* Çamlık Alanlardaki Dürbün ile Gözetleme ve Telsiz Çevirmeleri

 

Kaynak: anka