CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, şekere gelen yüzde 25'lik zammın ardından yaşanan krizle ilgili, "Bugün özel sektör ellerinde olmasına rağmen piyasaya şeker sürmüyorlar. Devlet fiyatları kontrol altında tutmaya çalışıyor ama özel sektör büyük zammı bekliyor" dedi.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde partisinin düzenlediği basın toplantısına katılan CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, gündeme ilişkin açıklama yaptı. CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in de yer aldığı toplantıda, AKP hükümetinin tarım ve ekonomi politikalarını eleştiren Sarıbal, "Sözün bittiği yerdeyiz. Kelimelerin artık kifayetsiz kaldığı bir tarihsel dönemden geçiyoruz. Kocaman bir ülkenin 20 yılda ne hale geldiğini içimiz acıyarak izliyoruz" dedi.

"ÖZEL SEKTÖR BÜYÜK ZAMMI BEKLİYOR"

Tarım politikalarının yanlışlığı yüzünden üreticinin doğup büyüdüğü yerlerden göç etmek durumunda kaldığını belirten Sarıbal, şöyle devam etti:

"Çiftçi zarar ediyor. Mesela bu bölge süt sanayisinin en önemli bölgelerinden biri. Bizim genel bir hesaplamamız var. 1 litre sütle 1,5 kilogram yem alamıyorsanız hayvancılığı sürdüremezsiniz. Bugün 1 kilo yem hemen hemen 4 liraya yaklaştı. Yani 1 litre sütle 1 kilo yem alamıyorsunuz. Süt üreticisi açık bir şekilde zarar ediyor. Peki et üreticisi… 1 kilo kırmızı etle en az 26 kilo yem alabilmelisiniz. Bugün ancak 14-15 kilo yem alabiliyorsunuz. Yani kırmızı et üreticisi de zarar ediyor. Gübre fabrikalarını özelleştirdiler. 19 yılda 75 milyon ton gübre ithal ettik dediler ve bunun için 22 milyar dolar ödediler. Bugün çiftçi buğday ekemiyor. Biz ‘çiftçiye buğday dağıtın’ dedik. Şeker bulamıyoruz denildi, şeker kanunuyla şeker pancarı ekimini kotalı hale getirdiler. Hiç hesaplarında yoktu, dünyadaki bir krizle planlarının altüst olacağı... Bugün özel sektör ellerinde olmasına rağmen piyasaya şeker sürmüyor. Devlet fiyatları kontrol altında tutmaya çalışıyor ama özel sektör büyük zammı bekliyor."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise sorunların CHP iktidarıyla çözülebileceğini söyledi.

 

Kaynak: anka