HABER: TAMER ARDA ERŞİN - KAMERA: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Gamze Akkuş İlgezdi’ye sorunlarını anlatan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıkta milli bir politika geliştirilmesini isteyerek, yabancı bir firma yetkilisinin fındıklarına “Ordu’nun çakıldan, fındığından üretiyoruz” sözünü anımsattı. Akça, “Bizim kimseye eyvallahımız yok” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun başkanlığındaki, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi ve Ahmet Akın’ın da aralarında bulunduğu 40 kişilik CHP heyeti Karadeniz’de yurttaşların sorunlarını dinlemek için 3 günlük program düzenledi. CHP’li heyetin ilk durağı Ordu oldu.

CHP heyeti, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Ordu’nun temel gelir kaynaklarından fındığın fiyatları gündeme geldi. CHP’li Torun fındığı hak ettiği yere getirecekleri sözünü vererek, “Sadece fiyata endekslenerek borunu çözemeyiz. Kaliteli üretmek lazım. Üretici, ihracatçı da kazansın” dedi.

“MİLLİ FINDIK POLİTİKASI LAZIM”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, mesailerinin yüzde 90’ını fındığın rekolte ve fiyatına ayırdıklarını söyleyerek, fındıkta yaşanan sorunlara ilişkin önerilerini özetle şöyle sıraladı:

“-Dünyadaki yüzde 70-75’ini ürettiğimiz ürüne milli politika geliştirilmeli. Sabit bir fiyat belirlenmeli. Sabit fiyat belirlenirse üretici neye bakacağını, ihracatçı ve sanayici de neye alacağını bilir. Ülkedeki en büyük sıkıntılardan biri mamul madde olarak satmak. Mamul madde olarak satarsak 10 milyar dolanlara varan gelir elde edilir.

- Bölgelere fındıkla ilgili organize sanayi bölgeleri kurulmalı. Ar-Ge yapılmalı. Çinli ekşi seviyor, fındığı ekşili, Meksikalı acılı seviyor, fındığı acılı yapalım. Organize sanayini yaparsak fındık mamulü üretecek insanları bir araya getirme şansımız olur.

- Fındıkla ilgili çözülmemiş problemler var, bizim bölgemizde en büyük sorun 2B sorunu. İlçelerde eleman yok. Çözüm nedir, teknik eleman sayısını artıracaksınız. Bu tür çözümler yapılacak çözümler. Orman vasfını yitirmiş araziler var. Bu arazilerde fındık dikilmiş. Ne yapamıyorsunuz, eleman yetersizliğinden tahsis yapamıyorsunuz.”

"EYVALLAHIMIZ YOK"

Akça, fındığın en büyük giderinin işçilik olduğunu anlatarak, arazi engebeli olduğu için çok daha fazla işçi çalıştırmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Akça, desteklerde Ordu’ya “adaletsizlik” yapıldığını kaydederek, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki fındık üreticilerinden daha fazla maliyetleri olmasına karşın aynı desteği aldıklarını belirtti.

“Bizim kimseye eyvallahımız yok” diyen Akça, ünlü bir çikolata gibi firmasının yetkilisinin “Ordu’nun çakıldan fındığından üretiyoruz” sözlerine tepki gösterdi. Akça, kendi fındıklarının kaliteli olduğunu ve bu firmanın aynı kalite ile tadı yakalayamadığı için kendilerine mecbur olduğunu dile getirerek, “Başka yerde aynı kaliteyi yakalasa inanın terk eder. Biz bunu ihracatçının kafasına soramıyoruz” diye fındıklarının kalitesinin farkında olmasını istedi.

MUHTARLAR DERNEĞİYLE BİR ARAYA GELDİLER

CHP’li heyet, Altınordu Ziraat Odası’nın ardından Ordu Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Oda Başkanı Olgun Öztürk, CHP’li heyeti karşıladı.

Torun, CHP’nin muhtarlık kurumunu önemsediğini ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her gitti ilde muhtarlarla bir araya geldiğini ve muhtarların sorunlarına çözüm önerilerini sıraladığını aktardı. Muhtarlık kurumunun kurumsal yapıya kavuşması gerektiğini dile getiren Torun, “Bir vali, bir belediye başkanı gibi kurumsal yapıya kavuşmalı” dedi. Torun, muhtarların kendi bütçesi, binasının olması, muhtarların seçimlerde birleşik oy pusulasının olması gibi CHP’nin önerilerini sıraladı.

“HERKES SABAH KALKTIĞINDA ADAYIM DEMESİN”

Öztürk, muhtarların seçimlerde yaşadıkları sorunlara ilişkin “Herkes sabah kalktığı zaman ‘Ben adayım’ demesin, sandığımız ayrı olsun. Geçtiğimiz seçimlerde diğer şeylerle birlikte aynı sandığa atıyoruz. Hatta gece saat 12’ye kadar muhtarlık seçimlerinin belli olmadığı yerler oldu” dedi.

Kaynak: anka