CEM HAYAT

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye adına ilk madalyayı kazanan milli tekvandocu Hakan Reçber, "Ülkemizin bu zor dönemlerinde böyle bir madalya kazandırmak, ülkemiz adına bayrağımızı oraya asmak çok güzel bir duygu. 2024 Olimpiyatları’ndan altın madalyayla dönmek istiyorum" dedi.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda tekvando alanında üçüncü olarak bronz madalya kazanan ve Türkiye'ye Tokyo Olimpiyatları'ndaki ilk madalyayı getiren Hakan Reçber, ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nün oyuncusu olan Reçber, olimpiyat üçüncülüğüne giden yolculuğunu anlattı.

Doğduğu andan itibaren tekvandonun içinde olduğunu söyleyen Reçber'in, açıklamaları şöyle:

"DOĞDUĞUMDAN BERİ TEKVANDONUN İÇİNDEYİM, TATAMİDE EMEKLİYORDUM"

"Spora tam disiplinli olarak 7-8 yaşlarında başladım. Onun dışında da babam benim antrenörüm olduğu için kendi salonumuz vardı. Doğduğumda direkt tekvandonun içine atıldım. Zaten kendim de bunu çok istiyordum. Başka sporlar da yaptım ama tekvandonun yeri ayrıydı bizde. Müsabakalara çıkma yaşım 8-9 ama başlama yaşım için doğduğumdan beri diyebilirim, tatamide (tekvando minderi) emekliyordum.

"3,5 - 4 SAAT ANTRENMAN YAPIYORUM"

Günde iki antrenman yapıyorum. Sabah kalkıp saat 10’da salona gidiyorum. Yaklaşık iki saat topluca rahat bir antrenman oluyor. Onun dışında aralarda yediğim yemekler; bildiğim, yemem gereken şeyler. Akşam 4’te bir tane daha antrenman oluyor, iki saat daha. Günde toplam 3,5 – 4 saat antrenman yapmış oluyorum. Onun dışında antrenman bittiği zaman, 6-7 gibi ya arkadaşlarımla basketbol oynar, aktiviteler yaparım ya da eve gelir dinlenirim. Genellikle bir günüm böyle geçiyor.

"GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDE BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ'NDE OKUYORUM"

Spor ile eğitimimi bir arada biraz zor tuttum çünkü eğitimim hep geri planda kaldı benim. Kendimi daha çok spora verdim. Başarılı oldukça da okuldan bana destek geliyordu. Üniversiteyi kazandığım dönem, çalışarak sınava girdim ve sınavı kazandım. Şu an Gazi Üniversitesi’nde Beden Eğitimi bölümünde okuyorum. Şu an yine spor benim için öncelik ama bir yandan da okulumu bitirmeye çalışıyorum.

"MAÇ YAPTIKÇA AÇILDIM, KAZANABİLECEĞİMİN FARKINA VARDIM, ONDAN SONRASINI BIRAKMADIM"

İlk kez 2012’de 41 kiloda Balkan Şampiyonası’na gitmiştim, ilk kez yıldızlarda o zaman milli oldum. Ondan sonra çeşitli bir sürü yenilgiler aldım, kazançlar elde ettim ama pes etmeyince belli şampiyonluklara ulaştım. Bir maçta birinci oluyorsam bir sonraki maça her zaman daha yüksek motivasyonla çıkıyordum. Olimpiyat üçüncülüğünün dışında benim gençlerde dünya şampiyonluğum var, Balkan şampiyonluğum var, 13 kere Türkiye şampiyonluğum var. Onun dışında ümitler Avrupa şampiyonluğum, büyükler Avrupa şampiyonluğum var. En son da işte çok güzel bir madalya kazandım. Ben kendime her zaman inanıyordum ama bu turnuva, çok zor bir turnuva çünkü dünyanın en iyileri katılıyor. Oradakilerin tecrübesi benden daha fazlaydı. Çünkü onun dışında Grand Prix müsabakaları oluyor ve biz hiç madalya kazanamıyoruz orada. Bu, Grand Prix’in de ötesinde bir müsabaka olduğu için sadece katılıp elimden geleni yapmayı düşündüm. Ama maç yaptıkça açıldım ve açıldıkça da kazanabileceğimin farkına vardım. Farkına varınca da ondan sonrasını bırakmadım."

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun olimpiyatlarda yarışan sporcuları hiç yalnız bırakmadığını belirten Reçber, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da verdiği desteğin, kendilerini orada güçlü kıldığını söyledi.

Reçber, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SPOR BAKANI'MIZ BİZE BÜYÜK DESTEK SAĞLADI. EKREM BAŞKAN'IN DESTEĞİ DE BİZİ ORADA GÜÇLÜ KILDI"

"Spor Bakanı’mız geldi. Tekvando branşına gelmiş, diğer bütün branşlara da gitmiş, gitmeden önce de çok büyük destek sağladı bize. Oradayken de yanımızda olduğunu bize hissettirdi, Bakan’ımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda kulübüme de çok teşekkür ediyorum, Erdem Arslanoğlu orada beni hiç yalnız bırakmadı. Bakanlığın, kulübümün ve babamın desteğini çok hissettim. Bu bize daha da güç verdi. Gitmeden önce Ekrem Başkan’la da görüşmüştük. Yani oturup yemek yedik, Olimpiyatlara gidecek sporcular olarak bizi kahvaltıya çağırdı, konuşma yaptı, güzel güzel muhabbet ettik. Böyle olması çok güzel bir şey. Ulaşılamaz değil bizim için. Sporculara yakından destek veriyor, değer veriyor; insana değer veriyor. Bu bizi orada güçlü kıldı.

"ÜLKEMİZ ADINA BAYRAĞIMIZI ORAYA ASMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU"

Ülkemizin bu zor dönemlerinde böyle bir madalya kazandırmak, ülkemiz adına bayrağımızı oraya asmak çok güzel bir duygu. Onun dışında spor sevenleri, ekran başında beni izleyenleri gururlandırmak muhteşem. 2024 Olimpiyatları’na öncelikle elemesiz gitmek, ondan sonra da altın madalyayla dönmek istiyorum, yeni hedefim bu şu an."

Kaynak: anka