Haber:DİLAN KUTLU- Kamera: ÜNAL AYDIN

“Zam, kriz, yoksulluk tükeniyoruz” diyerek taleplerini dile getiren öğretmenler "24 Kasım Öğretmenler Günü'nde" Türkiye genelinde eş zamanlı açıklamalar yaptı. Tiyatroya, sinemaya gitmenin “lüks kategoriye girdiğini” söyleyen bir öğretmen, “Bizler zorunlu temel gıda, ısınma ve barınma dışındaki bütün giderlerimizi kısıyoruz. Bu yaşamak değil bu nefes alıp vermek tabi ki” dedi. 

Eğitim İş sendikası 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde “Tükeniyoruz” sloganıyla Türkiye geneli eş zamanlı basın açıklaması yaptı. 

Ankara’da yapılan açıklamada, “Zam, kriz, yoksulluk tükeniyoruz” diyen öğretmenler Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek yüksek zamlar nedeniyle geçinemediklerini söylediler. Yüksek ücretlerde gelen faturaları protesto eden öğretmenler kredi kartı, elektrik, doğalgaz faturalarını yaktı. 

"4 EMEKÇİDEN BİRİNİN EŞİ İŞSİZ EVİN TEK GEÇİM KAYNAĞI TEK MAAŞTIR"

Sendika tarafından yapılan açıklamada şu sorunlara değinildi:

"En az ücret alan sıralamasında en altlarda kalmaktan, itibarımızın her yıl düşmesinden bıktık. Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen atamasını getiren bakanlık öğretmen açığını ücretli öğretmenle kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmiştir. Artık her 24 kasımda atılan hamaset nutuklarını duymak istemiyoruz. Evli 4 emekçiden birinin eşi işsiz, evin tek geçim kaynağı tek maaştır."

"Geçinemediklerini" söyleyen öğretmenler ANKA'ya sıkıntılarını şöyle anlattı:

Türkçe öğretmeni Banu Gümüşkete: “Toplumun diğer kesimlerinden farklı olmadığı için biz öğretmenler de geçinmekte zorluk yaşıyoruz. Biz düzenli gelir sahibi olan bir kesimiz ancak inanın böyle geçinmekte bile zorlanıyoruz. Yüzde 20’ye varan vergi kesintileri de yapılıyor bizlerden.  bu da demek oluyor ki biz her ay bir önceki maaşımızdan daha düşük maaş almaya başlıyoruz.

Tiyatroya, sinemaya gitmenin “lüks kategoriye girdiğini” söyleyen Gümüşkete, “Bizler zorunlu temel gıda, ısınma ve barınma dışındaki bütün giderlerimizi kısıyoruz açıkçası. Bu yaşamak değil bu nefes alıp vermek tabi ki” dedi.

Sınıf öğretmeni Derya Ural: Ben öğretmen maaşıyla geçinemiyorum. Arkadaşlarımın da geçinemediğini düşünüyorum. Örneğin markete giderken ‘acaba istediğimiz şeyleri alabilecek miyiz’ diye çekiniyoruz artık. Biz eğitim emekçisiyiz bizim ayrıca kendimizi kültürel olarak geliştirmemiz gerekiyor. Bırakın kültürel olarak geliştirmeyi, kendi evimizi bile geçindiremiyoruz. Kiramızı bile ödeyemiyoruz.

14 yıldır öğretmenlik yaptığını söyleyen bir eğitim emekçisi ise, “Yoksulluk sınırı 10 bini üzerine çıkarken bizim aldığımız maaş ortalama 5 binin ortaları… Aylık bir şey kalmıyor. Her şey fatura ve yiyecek içeceğe gidiyor” dedi.

Muhasebe öğretmeni Mehmet Ali Gürel: Burada kutlama programlarında olmamız lazım ama öğretmenlerimizin tamamı geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Derslerde geçim sıkıntısını düşünüyorlar. Bunun son bulması lazım. Kriz var zamlar var. öğretmenler tükeniyor. Mutfak masrafımızı aylık olarak hesaplayamıyoruz. Çünkü biz hesap yaparken zaten ekstra artışlar gelebiliyor” dedi.

 

Kaynak: anka