CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de pazarcıları dinledi. Bir pazarcı, Gürer’e; "Pazarlar berbat. Şu an da satışlar yüzde 30. Yüzde 70 düştü. Millette para yok. Öyle güllük gülistanlık gösterdiklerine bakmayın. Vatandaşta para yok” dedi.

Yıldıztepe pazarını gezen CHP'li Gürer, pazarcı esnafın sorunlarını dinledi. Pazarcılar ürünlerdeki girdi maliyetlerinin sürekli artmasının, dolaylı olarak pazardaki fiyatlara yansıdığını, yüksek fiyatlar ve vatandaşın alım gücünün düşük olması nedeniyle de alışveriş oranının geçen yıllara göre yüzde 70 civarında düştüğünü belirtti.

"GÜLLÜK GÜLİSTANLIK GÖSTERDİKLERİNE BAKMAYIN VATANDAŞTA PARA YOK"

Bir pazarcı, "Pazarlar berbat. Şu an da satışlar yüzde 30. Yüzde 70 düştü. Millette para yok. Öyle güllük gülistanlık gösterdiklerine bakmayın. Vatandaşta para yok" dedi. Bir diğer pazarcı ise, "Bir üre gübresi 5 bin 200 lira olursa ne yapar bu millet?" diye konuştu.

"TEZGAH MASRAFINI KURTARMIYOR"

Esnafla, Gürer arasında şu diyalog yaşandı:

ÖMER FETHİ GÜRER: "Bir gittiğinde aldığın ürünü tekrar aynı fiyata alabiliyor musun?"

PAZARCI: "Alamazsın. Hallerde zaten bu standarttır. Biber 5 liraysa bir bakarsın 6-7 liraya çıkıyor. Onlar da ne oluyor? Halka yükleniyor. Maliyeti yüksek. Tamam yüksek eyvallah da halkta da para yok ki bunu nasıl yesin."

ÖMER FETHİ GÜRER: Eskiye göre buradaki satışta düşme var mı?

PAZARCI: Aşırı çok. Sütte hiçbir şey yok. Vatandaş tarımla geçiniyordu ama iş yok. Tamamen iflas ettiler. Yem 165 lira. Halk nasıl yesin? Tezgah masrafını kurtarmıyor."

"O SÖYLENEN BÜYÜME RAKAMSAL OLARAK OLSA DA HALKIN ARASINDA GÖRÜLMÜYOR"

TÜİK'in büyüme rakamlarını da eleştiren Gürer şunları söyledi:

"Tabi vatandaşta para yok. Üretici, üretmek istiyor, girdi yüksek. Tüketici para bitti. Alım yapamıyor. Bunlara da el koyacak bir yapı yok. Ülkemizin büyüme rakamları TÜİK tarafından açıklandı. 21,7 ülkemizde büyüme var. Bu büyüme kimde var? Çiftçide mi, işçide mi, emeklide mi, esnafta mı, emeklide mi? Onların gelirlerinde büyüme olmadığı gibi giderleri artmış, masrafları katlanmış. Öyle olunca bu verilerle Türkiye’yi bir yere getirdim anlayışıyla kamuoyuna sunmak, gerçeklerle örtüşmüyor. Çünkü; Türkiye’de büyümeden vazgeçtik. İnsanlar nasıl yaşayacağını düşünür noktada. Keşke Türkiye gerçek anlamda büyüse. Lafla peynir gemisi büyümez. O söylenen büyüme rakamsal olarak olsa da halkın arasında görülmüyor."

Kaynak: anka