Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın dinlediği Niğdeli çiftçi, “Sayın Cumhurbaşkanı çıktı, dedi ki ‘kuraklıktan dolayı, çiftçilerimize desteklemede bulunacağız.’ Milletin gözüne baka baka yalan söyledi. Herhangi biri gelip de bir tutanak tutan olmadı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki Esnaf Masası, Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki köylerde yurttaşların sorunlarını dinledi.

Beyağıl Köyü’nde bir çiftçi, “Sayın Cumhurbaşkanı çıktı, dedi ki ‘kuraklıktan dolayı, çiftçilerimize desteklemede bulunacağız.’ Milletin gözüne baka baka yalan söyledi. Herhangi biri gelip de ziraattan, başka bir yerden, herhangi bir tutanak tutan olmadı” dedi. Çiftçi, yurt dışından getirilen ürünlerin daha pahalıya getirildiğini Türkiye’deki çiftçinin ürününün ucuza alındığını kaydederek, “Neden, zenginlere, yandaşlara peşkeş çekmek” dedi. Çiftçi, süt fiyatlarına da artış yapılmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Süte 2 yılda 50 kuruş zam geldi. Geçen yıl yemin torbası 65 liraydı. Bu sene 145 liraya, 150 liraya direk fabrikadan getiriyorum. Yani süte zam verdikleri an enflasyon yükseliyor; mazota, yeme diğer zenginlere, sanayici gruplarına sıra geldiğinde, çıkıyor sanayicinin sözü geçiyor, süt fiyatlarını Tarım Bakanı belirlemiyor, sanayici belirliyor. Bu ülkede ne yapmak lazım?”

Başka bir köylü de şeker gübresinin fiyatının arttığını ve en son bir torba şeker gübresinin fiyatının 145 lira olduğunu belirterek, “8 ay önce şeker gübresi var. En ucuzu o. 60-70 lirayken 145 lira. İlaç, 50 liralık ilaçlarımız 150 lira oldu” dedi.

Çiftçi ürünlerinin ve özellikle de İç Anadolu’nun kirazının para etmediğini kaydederek, “İç Anadolu’nun adamı savaşçı. Savaşa İç Anadolu’nun adamı gider, ezilen İç Anadolu’nun adamı. Yine ezerler İç Anadolu’nun adamını, şükürcü. Biz şükretmiyoruz, hakkımızı istiyoruz biz” dedi.

“BİZİM SAHİBİMİZ YOK MU?”

Başka bir çiftçi de İzmir kirazını para ettiğini ancak kendi kirazlarının para etmediğini “İzmir bölgesinde 85 liraya giden kiraz, neden bizim bölgeye geldiğinde 15 liraya düşüyor. Burada devleti ve siyaseti arıyoruz” diye anlattı.

Çiftçi, şu anda iki firmanın eline kaldıkları için kirazlarının 12 liraya kadar düştüğünü belirterek, “Yani bizim sahibimiz yok mu? Neden devlet bu işe el atmıyor” diye sordu.

Çiftçi, mazot fiyatlarından da dert yanarak, “Her şey yüzde 100 arttı. Burada 7,5 liraya mazotu yakıyoruz. Yurt dışına da gittim. En basiti devlet İran. Türkmen ülkeleri, Asya ülkeleri. Orada mazot 50 kuruş. Biz burada niye 8 liraya mazot yakıyoruz. 30 kuruşa 3 yıl önce mazot alıyordum ben, Türkmenistan’dan. Azerbaycan’ın parası bizi beşe katlıyor” diye vurguladı.

“ATIK SU BAĞA, BAHÇEYE AKIYOR”

Başka bir köylü de köylerinin suyunun kirli aktığını ve ağaçlarını kuruttuğunu anlatarak, Ulukışla Kaymakamlığı’nın sorularını çözmediğini dile getirdi. Köylü, çevre ve kendi köylerinin atık sularının arıtılmadan bağ ve bahçelerine aktığını vurgulayarak, “O akan su da bütün sebze ve meyvelerimize zarar veriyor. Çözüm gelmesini istiyoruz. İçtiğimiz suya dökülen artıkların suları katılıyor. İçtiğimiz su sağlıklı değil. Bağımıza, bahçemize akan su Ulukışla’nın atık suyu” diye konuştu. Köylü atık suların kurulacak tesisle arıtılmasını istedi.

“GENÇLER GÖÇ EDİYOR”

Yaşlı bir köylü de gençlerin köyden göç ettiğini belirterek, “Ne gerek var. Bu bayanlara devlet tarafından sigorta istiyoruz… Bayanlar katlediliyor, işkence görüyor, niye? İşsizlik yüzünden. Köyümüzde ineğine, tarlasına bakan bayan, hem evine bakar, hem kocasına bakar. Hem de köyünde kalır” dedi. Köylü kendisinin hayvancı olduğunu ve kredi alamadığını ancak hayvancılık yapmayanlara kredi verildiğini söyledi.

Ağbaba ve Esnaf Masası heyeti Porsuk köyünde yufka ve gözleme yapan kadınları da ziyaret etti. Köylüler, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan köylerine sundurma istedi.  Ağbaba’nın telefon ile konuştuğu Karalar, sundurmayı yaptıracağını belirtti. Karalar ile köylü arasında güldüren bir anlar yaşandı.

 

Kaynak: anka