Haber: CEM HAYAT - Kamera: NAİF KAÇMAZ

Nevşehir’de spor malzemeleri satan bir esnaf, CHP heyetine "Son bir ayda mazota gelen zammın haddi hesabı yok. Yapamıyorsan bırak, yapanlar yönetsin. 20 yıldır yiyeceğini yedin, alacağını aldın; bırak, yapanlar yönetsin artık. Ben bunu buraya yazıyorum, hükümet değişmezse ülke batacak" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyet Nevşehir'e gelerek esnaf ve vatandaş ziyaretleri yaptı. Fırın esnafı, vatandaşların bayat ekmek sorduğunu, askıda ekmeklerin anında bittiğini söyledi.

"ÖĞRENCİLER ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR"

Akın'ın karşılaştığı bir öğrenci de şunları söyledi:

"Öğrenci parası 3 lira olmuş, ben haftasonları çalışıyorum. Benim kardeşim okula gidiyor, ben de gidiyorum gidiş geliş 6 lira. Babam bana 15 lira veriyor, ben okulda ne yiyeceğim. Yurt dışında öğrenciler okuyor ve onlara okula gittikleri kadar para veriyorlar. Bizim ülkemizde neden böyle bir şey yok? Benim annem çalışmıyor, babam özel sektörde çalışıyor, aldığı para yetmiyor. Öğrenciler çalışmak zorunda kalıyor. Ben sabah 10'da işe gidiyorum, akşam 10'da işten geliyorum."

"GELEN NESİL BOMBA BOMBA GELİYOR"

Akın'ın, "Herkes seçim istiyor, sen ne düşünüyorsun?" diye sorması üzerine genç, "Gelen nesil bomba bomba geliyor. Hepimiz Z kuşağıyız, hepimizin elinde telefonlar var. Z kuşağı gümbür gümbür geliyor derim ve hashtag'imi atarım arkadaş" yanıtını verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gençlere selam söylediğini belirten Akın'a genç kız, "Baş üstüne bizden de onlara çok selam söyleyin" diye karşılık verdi.

"TASARRUF YAPAYIM DİYE LED YAPTIM, 107 LİRA GELİYORDU 170 LİRA GELDİ"

Manav esnafı ise şöyle konuştu:

“Kar oranımız çok düştü. Ben burada işçi çalıştıramıyorum, iki kardeş anca geçinebiliyoruz. Çalıştırmak istiyorum ama maaşını ödeyemeyeceğim. Yaktığım sadece led, elektrik faturası 500 lira geliyor. Daha önce 107 lira geliyordu, tasarruf yapayım diye led’leri yaptım, 170 lira geldi. Tasarruf mu yapıyorum, yoksa zam mı geliyor ben anlayamadım. Şu anda 500 lira ödüyorum. “

"İNSANLAR ŞU HALDE BİLE DEVAMLI BAYAT EKMEK SORUYOR"

Bir fırıncı da derdini şöyle anlattı:

“İşlerimizin tadı yok. Her şeye zam geliyor, biz zam yapamıyoruz. Yarı yarıya bir zam yapmaya kalksak bırakıp gidiyorlar. Demek ki tam yapsak hiç iş yapamayacağız. İnsanlar şu halde bile devamlı bayat ekmek soruyorlar. 'Yardım yok mu?' diyorlar. Askıda ekmeğimiz var, asıyoruz oraya. Bir tane bulamazsın, asar asmaz gidiyor. Erken seçim hemen gerek, artık ipin ucu kaçtı. O yüzden erken seçim kurtuluş, herkes boyunun ölçüsünü alsın. 

"TÜRKİYE'DEN GİTMEK İSTİYORUM"

Spor malzemeleri satan esnaf ise şu açıklamayı yaptı:

"Şu ayakkabı 600 lira, tekrar zam yapacağız. Ayakkabı Çin'den dolarla geliyor, tekrar zam... Bunun fiyatı şu an 600 lira, 750 lira bandında olacak. Asgari ücrete zam gelmiyor. 'Burs parasını 650 liraya çıkardım' diyor ya... 45 lirayken rahat bir çeyrek altın alabiliyordun, geri kalan para zaten kalıyordu. Şimdi burs parasıyla gram altın alamıyorsun, şu an gram altın 700'ün üzerinde. Yurt dışı bizden kat kat daha iyi, yurt dışına gitmek istiyorum, Türkiye'den gitmek istiyorum o derece. 

"SABAHINDA ZAM GELİYOR, PARANI HESABINA İADE EDİYOR"

Ben bir şey demiyorum, Cumhurbaşkanı'mız ama son beş yılda zengini zengin etti. Zengin gerçekten zengin oldu ama bizde iş yok. Habire zam. Ürün alıyorsun, 100 bin lira yatırıyorsun; sabahında zam geliyor, paranı hesabına iade ediyor ve '30 bin lira daha yatırırsan ürününü gönderirim' diyor. 

Akın'ın, “Sattığın malın yerine yenisini koyabiliyor musun?” sorusuna esnaf şu yanıtı verdi:

"20 YILDIR YİYECEĞİNİ YEDİN, ALACAĞINI ALDIN; BIRAK YAPANLAR YÖNETSİN ARTIK"

"Kesinlikle koyamıyoruz, bitti. Üretim yok, hiçbir şey yok. Biz bu memlekette boşuna yaşıyoruz. Adamlar çatır çatır üretim yapıyor. Şeker fabrikasını satıyorsun, şekere yüzde 25 zam geliyor. Son bir ayda mazota gelen zammın haddi hesabı yok. Yapamıyorsan bırak, yapanlar yönetsin. 20 yıldır yiyeceğini yedin, alacağını aldın; bırak, yapanlar yönetsin artık. Ben bunu buraya yazıyorum, hükümet değişmezse ülke batacak."

"İKİ ELİM KOPSUN ONA OY VERMEM BEN"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın, “İktidar vekilleri seçimden sonra gelip halinizi soruyor mu?” sorusu üzerine esnaf, "Genellikle seçime 2-3 ay kala gelip hatır soruyorlar, yoksa yok. Bir de geldikleri zaman çay kahve dağıtıyorlar, başka yok" şeklinde yanıt verdi. Akın'ın, “Kirayı çıkartabiliyor musun?” sorusu üzerine ise, "Kirayı çıkarıyorum ama kâr bitti. Ülke şu an battı, kimsenin haberi yok. İki elim kopsun ona oy vermem ben. Erken seçime git, biz de kurtulalım herkes de kurtulsun" dedi.

 

Kaynak: anka