CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Madımak Katliamı'nın 28. yıl dönümünde Sivas'a gitti. Nazlıaka, "Gözümüzün içine baka baka hukuku yok sayanlar, insanlık suçu olan bu katliamı zaman aşımı ile unutturmaya, katilleri cezasızlıkla ödüllendirmeye çalıştılar. Kibriti çakan da kibriti veren de yargı önünde hesap verene kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka ile aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in de olduğu heyet, 2 Temmuz 1993 Madımak Katliamı'nın yıl dönümünde Sivas'a gitti.  

Nazlıaka, katliamın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Katliama ilişkin yargılamada, sanıklardan üçü hakkında yakalama kararı olduğunu ve bu davanın 2023'te zamanaşımına uğrayacağını hatırlan Nazlıaka, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz' dedik ve demeye de devam ediyoruz. Adalet Bakanlığı’na tekrar çağrı yapıyoruz: Üzerinize düşeni yapın, bu sanıkları da zaman aşımı ile aklamayın. Yıllar süren müze talebimiz yok sayılarak, Madımak Oteli, Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü. Acımıza saygı duymayanlar, hukuku yıllarca yok sayanlar, anı tabelasına katillerin de isimlerini yazdı.”

Nazlıaka'nın açıklaması şöyle:

“ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 2023'TE SONA ERECEK: Mevcutta firari üç sanık hakkında yakalama kararı devam ediyor. Bu davanın da zaman aşımı süresi 2023’te sona erecek. Sanıklara ilişkin kırmızı bülten çıkmasına rağmen iadeleri sağlanmadı. Adalet Bakanlığı’na tekrar çağrı yapıyoruz: Üzerinize düşeni yapın, bu sanıkları da zamanaşımı ile aklamayın! Gözümüzün içine baka baka hukuku yok sayanlar, insanlık suçu olan bu katliamı zamanaşımı ile unutturmaya, katilleri cezasızlıkla ödüllendirmeye çalıştılar. ‘İnsanlık suçlarında zamanaşımı olmaz’ dedik ve demeye de devam ediyoruz.

ANKARA'DA MÜZE KURMA KARARI ALDIK: Yıllardır gelmeyen adalet, katliamın gerçekleştiği yerde açılan kebapçı, öfkemizi ve acımızı her daim büyüttü. Yıllar süren müze talebimiz yok sayılarak, Madımak Oteli, Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü. Acımıza saygı duymayanlar, hukuku yıllarca yok sayanlar, anı tabelasına katillerin de isimlerini yazdı! İlk seçimlerden sonra, Sivas Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasına yönelik adım atacağız. Madımak Oteli müzeye dönüştürülene kadar zaman kaybetmemek için Ankara’da müze kurma kararı aldık. Bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor.

GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR: Sivas katliamı davasının yargılamasında özensizlik ve ihmallerin ardı arkası kesilmedi. Bugüne dek deliller, tanıklar, bilirkişi raporları yok sayıldı. Yüzlerce sanık, bir kez daha mahkeme önüne çıkarılmadı, en temel hak olan yaşam hakkı hükümetler eliyle ihlal edildi. Süreç o kadar özensiz işledi ki Anayasa Mahkemesi Sivas katliamına ilişkin ‘yargısal sürecin etkisiz olduğu’ iddiasıyla 2014 yılında yapılan başvuruyu yaklaşık 7 yıl sonra görüşmeye aldığını duyurdu. Defalarca söyledik, tekrar söylüyoruz: Geç gelen adalet, adalet değildir. Şu bilinmelidir ki; kibriti çakan da kibriti veren de yargı önünde hesap verene kadar mücadelemiz sürecek.”

Sivas Katliamı anma törenlerine katılan CHP heyetinde şu isimler yer aldı:

“Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Servet Ünsal, Nihat Yeşil, Orhan Sarıbal, Burhanettin Bulut, Yüksel Mansur Kılınç, Kadim Durmaz, Sevda Erdan Kılıç, Ulaş Karasu, Parti Meclisi üyeleri Gökhan Günaydın ile Pınar Uzun, Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Gülşah Deniz Atabay ile Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka.”

Kaynak: anka