TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP milletvekili Utku Çakırözer, İspanya’da yapılan NATO toplantısında ittifak ülkelerinin milletvekillerine Kerkük uyarısı yaptı. Çakırözer, "Bu statünün değişmesine yönelik adımlar atıldığını görüyor, duyuyoruz. Peşmergenin Kerkük’e girmesi, denetimin IKYB’ye bırakılması hem Kerkük’te hem de Irak’ın genelinde barış, istikrar ve huzuru bozar" dedi.

NATO Parlamenterler Meclisi’nin (PA) Barselona’da yapılan Orta Doğu konulu toplantısının gündeminde Irak’taki son gelişmeler de yer aldı. Dışişleri Komisyonu Başkanvekili AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar tarafından hazırlanan Irak raporunun görüşmeleri sırasında söz alan, NATO-PA Türk heyetinin CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kerkük’te yaşanan son gelişmelerle ilgili şunları söyledi: 

“ULUSLARARASI TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

“Irak’ı ve bölgenin güvenliğini konuşurken kaygı verici yeni gelişmelere dikkatinizi çekmek isterim. Türkmenler, Kürtler, Araplar ve diğer birçok grubun bir arada yaşadığı Kerkük’te tehlikeli gelişmeler var. Kerkük’ün statüsü belli. Bağdat’taki merkezi hükümete bağlı vilayetlerden biri. Ama şimdi merkezi hükümetin Kerkük’ün kontrolünü, güvenliğini Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bırakacağı yönünde işaretler görüyoruz, duyumlar alıyoruz. Peşmerge güçlerinin kentin hemen dışına konuşlandıkları bilgileri geliyor. Eğer bunlar doğruysa ki Türkmen kardeşlerimiz doğru olduğunu söylüyor, bu son derece tehlikeli bir gelişmedir. Kerkük’ün IKYB’ye bağlanması ya da bunun yolunu açacak her adım Kerkük’te barış, huzur ve istikrar arayışlarına zarar verir. Sadece Kerkük’ün değil Irak’ın tümünün barış ve huzurunu bozar. Böylesine tehlikeli bir adımın atılmaması için uluslararası toplumun da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir.”

 

Kaynak: anka