NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Afganistan'da Kabil'deki havaalanının durumu konusunda Türkiye'nin kilit rol oynadığını” açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’deki NATO Karargahı'nda düzenlenen liderler zirvesinin ardından açıklama yaptı. Stoltenberg, “NATO olarak Afganistan'da Kabil'deki havaalanını nasıl çalıştıracağız ona bakıyoruz. Bu çabalarda Türkiye kilit bir rol oynuyor tabii ki” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan’da kalması ile ilgili, “ABD Afganistan'ı terk ettiği andan itibaren orada süreci devam ettirebilecek güvenilir tek ülke Türkiye. Bu konuda arkadaşlarımızı muhataplarına gereken cevapları verdiler. Onlar da bundan mutlular, memnunlar” demişti.

Stoltenberg’in açıklamasında dikkat çeken noktalar şöyle:

“Biz NATO olarak şimdi Afganistan'da Kabil'deki havaalanını nasıl çalıştıracağız ona bakıyoruz. Bu çabalarda Türkiye kilit bir rol oynuyor tabii ki. Aslında nasıl yapacağımız üzerinde çalışıyoruz. NATO'nun kararlılığın yüksek seviyede olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu konuda çabalarımızı sürdüreceğiz.

Çin'le diyalog içindeyiz askeri seviyede ve aynı zamanda diplomatik ve siyasi seviyede. Çin Dışişleri Bakanı ile yakın bir dönemde bir araya geldim. Tabii ki Çin'le yöntemlerimiz farklı.

Kaynaklarımızı arttıracağız. Hem askeri, sivil, altyapı bütçelerimizi artıracağız. Daha fazla ortak eğitim gerçekleştireceğiz. Siber savunmada daha güçlü hale geleceğiz. Liderler ortak kararlar aldılar ittifakı daha güçlü hale getirebilmek için. Yeni operasyonel alanlarda da, siber güvenlik alanında da aldığımız kararlar var. Müttefikler siber savunma konusunda mutabık kaldılar.

NATO için somut adımlar belirledik. Amacımız net sıfır emisyonunu sağlayabilmek 2050 itibariyle. Kanada'ya teşekkür etmek istiyorum iklim ve güvenlik konusunda.”

Kaynak: anka