CEM HAYAT

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Güray, pandemi döneminde zarar gören müzisyenlere destek olabilmek amacıyla düzenlendiği “Müzik Emekçileriyle Dayanışma Konseri"nin ikincisini, 19 Haziran’da düzenleyeceklerini bildirdi. Çevrimiçi konserin tüm gelirleri, ihtiyaç sahibi müzik emekçilerine aktarılacak.

“Dayanışma Yaşatır” sloganıyla yapılacak olan Müzik Emekçileriyle Dayanışma Konseri, 19 Haziran 2021 Cumartesi, saat 19:00’da Anadolu Müzik Kültürleri Derneği YouTube sayfasından canlı olarak yayınlanacak.

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği, Açık Radyo, İklimler ve Atölye Shiraz’ın katkılarıyla düzenlenecek gecenin moderatörlüğünü Cenk Güray yürütecek. Dayanışma biletleri biletix.com'dan satın alınabilecek.

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Güray, pandemi süreci boyunca yaptıkları çalışmaları ANKA Haber Ajansı'na anlattı. Güray'ın açıklamaları şöyle:  

"PEK ÇOK ARKADAŞIMIZ MADDİ GELİR VE GEÇİM KAYNAKLARINI ELDE ETMEDE ZORLANMAYA BAŞLADI"

"Anadolu Müzik Kültürleri Derneği olarak doğrudan icraya yönelik veya araştırmaya yönelik pek çok proje yürütüyoruz ve bunların büyük kısmı yüz yüze yürümekteydi. Ancak pandemi sürecinde, bu içinde bulunduğumuz dernek binası hizmete kapanmak zorunda kaldı ve pek çok etkinliğimizi uzaktan yürüttük. Bu anlamda bizim içimizde müzik faaliyetini sürdüren ve dışarıda da profesyonel müzik hayatını sürdüren pek çok arkadaşımız bu bağlamda hem etkinliklerin halka sunulmasında hem de buradan elde ettikleri maddi gelir ve geçim kaynaklarını elde etme noktasında zorlanmaya başladı. Bu sadece bizim derneğimizle ilişkili kişiler için geçerli değil. Bunun dışında hemen hemen her müzik adamı veya sanat insanı maalesef bu sıkıntıyı yaşadı.

“KONSERİN GELİRLERİNİ AKTARACAĞIZ”

Biz dernek içinde bununla alakalı birkaç önlem almaya çalıştık. Öncelikle derneğin bağışlardan veya bazı projelerden elde ettiği gelirlerin belirli kısımlarını olabildiğince müzisyen dayanışmasına ayırmaya gayret ettik. Bunun yanında iki tane büyük -bir tanesi yakında olacak- dayanışma konseri gerçekleştirmeye çalıştık.

Bunlardan biri, Müzik Emekçileriyle Dayanışma Konseri 26 Aralık 2020’de yapıldı, ikincisi de 19 Haziran’da yapılacak. Tamamıyla çevrimiçi yapılan bu konserlerin yine tüm gelirlerini ihtiyaç sahibi müzik emekçilerine aktardık ve gelecekte yapılacak olan konserin gelirlerini de aktaracağız.

Bunun yanında bu durumu kamuoyu nezdinde gündeme getirebilmek için iki tane önemli proje yaptık. Avrupa Birliği’nin Sivil Düşün Programı’nın desteğiyle pandemide müzik emekçilerinin durumuyla ilgili birincisi, ikincisi de müzisyenlerin hak ihlalleriyle ilgiliydi. Bunların raporlarını yayınladık. Bunların raporları gerek basında, gerek sosyal medyada veya gerek normal örgün medyada gündeme geldi ve epeyce bu konuyla ilgili bir farkındalık yarattığını görmek beni sevindiriyor.

"MÜZİSYENLERİN OLMASI GEREKEN SAYGIN YERİ VE HAKLARIN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Bunun dışında ben dernek başkanı olarak ve arkadaşlarımız bu konuyla ilgili müzisyen ve sanatçı örgütlenmelerinin içinde aktif yer alıyoruz. Bu bağlamda müzisyenlerin pandemi sonrası süreçte de haklarının korunması, özlük haklarının sağlanması, emeklerinin karşılığını alabilmeleri, telif haklarıyla ilgili hak ettikleri birikimi elde edebilmeleri ve her şeyden önce gerek devlet nezdinde gerek toplum nezdinde müzisyenlerin olması gereken saygın yeri ve kimliklerinin getirdiği maddi ve manevi haklarını elde etmelerini sağlamak adına bizim prensiplerimize uygun tüm çalışmalarda yer almaya gayret ediyoruz."

Müzik Emekçileri Dayanışma Konseri'nde sahne alacak sanatçılar ise şöyle:

Ali Kazım Akdağ, Efgan Rende & Ayşegül Aykaç, Ayfer Düzdaş, Ayfer Vardar, Ayşenur Kolivar & Kenan Yaşar, Ayşe Tütüncü, Banu Kanıbelli, BAU Medeniyetlerin Sesi Koro ve Orkestrası, Birol Topaloğlu & Yaşar Kurt, Brenna MacCrimmon & Ladom Ensemble, Cenk Erdoğan, Chromas Korosu, Emin İgüs, Emre Dayıoğlu & Teke Trio, Erkut Özkan, Evrim Ateşler, Grup Horizon, Gülcan Altan, Güler Gültekin, Haldun Karabudak, Havva Karakaş, İnce Saz, Janet & Jak Esim, Kamuran Terzioğlu, MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi & Masis Aram Gözbek, Marem Gökhan Şen, Melisa Tuğ & Kübra Ocak, Mehmet Erenler, Mehmet Atlı, Melike Demirağ & Ruhi Su Dostlar Korosu, Mihrap Eskiocak, Muammer Ketencoğlu & Balkan Yolculuğu, Murat Toktaş (Siya Siyabend), Münip Utandı, Sakoband, Salih Korkut Peker, Samida, Selen Gülün, Suren Asaduryan & Volkan İncüvez, So Duo, SUSİ Korosu (Almanya), Şuşan Kalataş, Tangesta-Tangueros De Estambul, Teneke Trampet , Ulaş Özdemir, Vokaliz, Yansımalar, Yasemin Yurduşen Çanakçı & Erkan Çanakçı, Yeşim Kantekin

 

Kaynak: anka