TAMER ARDA ERŞİN

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde “Suriye Savaşının 10. Yılında Göçün Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı çevrimiçi konferans düzenlenecek. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, mültecilerin de konferansın katılımcıları olacağını vurgulayarak, “Amacımız yerli ve mülteci emekçilerin bir arada yaşayabileceği, ön yargı duvarlarını kırabileceği bir tartışma ortamını sağlamak” dedi.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde “Suriye Savaşının 10. Yılında Göçün Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı konferans düzenleyen EMEP, sorunun çözümü için “hak ve sınıf temelli yaklaşımların öne çıkabilmesi” önerilerini ortaya koyacak. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Dünyada 70 milyon civarında mültecinin en az 4 milyon kadarı Türkiye’de yaşıyor. Türkiye çok önemli bir mülteci nüfusu 10 yıldır barındırıyor. Mülteci politikaları eleştirdiğimiz politikalar. Maalesef ne mültecilerin statüsü kabul edilebildi ne de geleceğe dair ne olacakları belli. Türkiye’de her gün 500 civarında Suriyeli bebek doğuyor. Türkiye’de doğan bebeklerin sayısı 600 bini buldu. Yarım milyonu geçti. Bu yeni bir kuşak demek. Bu insanlar kuvvetle muhtemel ülkelerine dönmeyecekler. Bir bölüm dönecek ama bir arada yaşamı, eşit haklar temelinde nasıl sağlayacağız? Bütün bunları tartışmak istiyoruz.”

Akdeniz, mültecilerin de konferansın katılımcıları olacağını vurgulayarak, “Amacımız yerli ve mülteci emekçilerin bir arada yaşayabileceği, ön yargı duvarlarını kırabileceği bir tartışma ortamını sağlamak” dedi.

Birleşmiş Milletler ve Türk hükümetinin mültecilerin haklarını ortadan kaldıran uygulamalarının da gündeme geleceğini aktardı.

Üç oturum şeklinde gerçekleşecek konferansta; "10 Yıldır Süregelen Durum; Savaş, Sınır, Hukuk", "Sermaye Kıskacında Mülteci İşçiler ve Çalışma Koşulları", "Bir Arada Yaşam Neden Sağlanmalı, Nasıl Sağlanacak?" başlıkları ele alınacak. Çevrimiçi konferans Youtube ve Twitter üzerinden de yayınlanacak. 

 

Kaynak: anka