CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın görevden alınması ile ilgili olarak; “Açıkça, kanunların size verdiği yetkiyi kötüye kullanıyorsunuz. Böyle bir hakkınız var mı? Vefa Salman niye görevden alındı? İçişleri Bakanlığı, hukuk içerisinde hareket etmek zorundadır. Vefa Salman’ı görevine iade edin” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı’nın kesin hesabı ve bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Muharrem Erkek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın, zimmet soruşturması nedeniyle görevinden uzaklaştırılmasını gündeme getirdi. Erkek, şunları söyledi:

“Sayın Bakan, Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir dava görülüyor, biliyorsunuz. Yalova Belediye Başkanımız Vefa Salman’ı da davanın içine sanık statüsünde soktunuz. Şu rapor, size sunuldu. Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan rapor, üç kişilik bilirkişi heyeti. Bu raporu incelediğinizde derhal Vefa Salman’ı göreve iade etmeniz gerekiyor. Yalova seçmeninin iradesi açıkça gasp edildi.

Muhasebe biriminde bir personelin usulsüzlük yaptığı iddiası var. Usulsüzlük, ne acıdır ki 2009-2019’a kadar uzanıyor. Bu da tespit edilmiş. 2014 öncesinde Vefa Salman yok ki. Başka bir belediye başkanı var. Onun hakkında dava bile açılmıyor. Vefa Salman niye sanık ve görevinde değil?

Raporda diyor ki, ‘Sanık Vefa Salman’ın olaylı ortaya çıkarmasının mümkün olmadığı, ancak kendisine duyum gelmesi halinde durumu yetkililere bildirmesi halinde, sorumlu olabileceği.’ Bildirmiş. Mali denetim istemiş, idari denetim istemiş. Uzmanların göremediği bir usulsüzlüğü seçilmiş belediye başkanı nasıl görsün?

Benzer iddialar birçok yerde var, Samsun’da, başka şehirlerde... Oralarda niye görevden alınmadı belediye başkanları. Açıkça, kanunların size verdiği yetkiyi kötüye kullanıyorsunuz. Görevinizi kötüye kullanıyorsunuz. Böyle bir hakkınız var mı? Vefa Salman niye görevden alındı?

Bu raporu verenler, ‘sanığın kontrol görevini yerine getirmemesinden dolayı diğer sanıklarla beraber suç işlediği iddiasının yerinde olmadığı tespit ve görüşüne varılmıştır.’ Avukatları size başvuru yaptı. İçişleri Bakanlığı, hukuk içerisinde hareket etmek zorundadır. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı görevine iade edin.

Vefa Salman’a herkes ‘başkanım’ diyor. Biliyor gerçeği halk. Suçsuz Vefa Salman. Çok eskilere dayanan bir usulsüzlük. Bu rapor karşısında, mutlaka sizden hukuk çerçevesinde bir açıklama bekliyoruz.”

CHP’Lİ YEŞİL: YANIT VERMİYORSUNUZ

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’mız teftiş raporu gönderirken ona el koydunuz. Bu doğru bir tutum değil. Oturduğunuz yerde laf atıyorsunuz ama doğru bir yanıt vermiyorsunuz... Asker ve polislerimizin sağlık sorunları yaşamalarına rağmen malul yaşamamaktadır. Bir gözünü kaybeden, kalbinde kurşunla yaşayan, vücudunda şarapnel parçasıyla yaşayan evlatlarımız gazi sayılmamaktadır. Bu ayrımın ortadan kaldırılmasını diliyoruz” dedi.

KERESTECİOĞLU: GÜCÜNÜZÜ KULLANMA İLKENİZ SUÇLA MÜCADELE ETMEK DEĞİL

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“Kendinizi çok güçlü görüyorsunuz, etrafında bu kadar kolluk gücü olunca havası farklı oluyor. Gücünüz sadece 22 kadın ve 2 çocuğun ölmesini, 9 kadının cinsel saldırıya maruz kalmasını engelleyemiyor. Bugün de maalesef Kocaeli’de, Ayşegül’ü kaybettik. Yolda yürürken samuray kılıcıyla öldürülebiliyoruz. Gücünüz var ama belli ki kullanma ilkeniz suçla mücadele etmek değil. İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini savunmak için bir ayda 25 kadının öldürülmesiyle övündünüz. KADES’te, Kürtçe yok. Barınamıyoruz eylemi yapan eylemcileri, terör örgütü üyesi ilan etmişsiniz. Kolluk gücünüz var. O güç elinizdeyken karşılığında verilmeyen cezalar… Biz Kadın Meclisi olarak Hakkari’deydik ama polis gücünüzle onların değil bizim karşımızdaydınız. Bize görüntülerimizi göndersinler, çünkü gazeteciler itilip kakılmaktan yeterince video alamadılar.”

TANRIKULU: İNSAN HAKKI İHLALLERİNİ TÜRKİYE’NİN BİR YERİNDEN ALDINIZ HER YERİNE YAYDINIZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

 “Bu siyasal tercih insan haklarını ağır şekilde ihlal ediyor. 80’li, 90’lı, 2000’li ve bugünleri değerlendirme imkanına sahibim. 90’lı yıllarda iyi kötü yargı vardı. Şu an kurum olarak yargı yoktur. 90’lı yıllarda merkez medya vardı şimdi işkence olaylarını yazan bir medya yok. Daha çoğulcu bir parlamento vardı, 90’lı yıllarda insan hakları komisyon vardı, şu an başkanvekiliyim, ben ne karakollara ne cezaevlerine girebiliyorum. Sivil toplum kuruluşları, tümüyle yok ettiniz. Akademi, önemli bir mekanizmaydı; ortadan kaldırıldı. Akademisyenler ihraç edildi. Uluslararası mekanizmalar. Bu mekanizmaları yok sayan bir hükümet anlayışı var. Pembe bir tablo çizebilirsiniz ama bütün endeksler sizi yalanmıyor. İnsan hakkı ihlallerini Türkiye’nin bir bölgesinden aldınız her yerine yaydınız.”

DURMUŞ YILMAZ’DAN AKP’YE: ACELE ETMEYİN, MAHCUP OLABİLİRSİNİZ

AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın önceki günlerde, Resmî Gazete’yi işaret eden açıklamaları ile ilgili olarak; “Dolarda bir yükselme oldu. Ben, buradan, tabii ki bunun anlamı nedir, nasıldır? Bu konuda ben Durmuş Yılmaz Bey'den bir izah etmesini ve gerçekten de ettiğimiz sözlerin ne anlama gelebileceğine, vatandaşı nasıl etkileyebileceğine dikkat etmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum" dedi. Yılmaz ise “Yönettiğiniz ekonominin ne kadar güvensiz olduğunu bilmediğiniz için bunu anlamanız mümkün değil. Çok acele etmeyin, mahcup olabilirsiniz” yanıtı verdi.

 

Kaynak: anka