Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, il genelinde üç gündür devam eden yangınlarda havadan müdahalenin yetersiz kaldığını söyledi. Gürün, "Sayın Cumhurbaşkanı; Ukrayna, Rusya ve İran'dan gelecek yangın söndürme uçaklarını müjde diyerek açıklıyor. Demek ki uçak gerekli. Hataları ve eksiklikleri tespit etmezsek sorunları çözemeyiz. Hataların tekrarlanmaması için hep birlikte yeni bir yol haritası belirlememiz lazım" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; Marmaris, Bodrum, Milas ve Köyceğiz'de art arda çıkan ve bazı bölgelerde hala süren yangınlarla mücadelede son durumla ilgili bilgi verdi. Birçok noktada çıkan yangınlar nedeniyle güçlerin yayılmak zorunda kaldığını belirten Gürün, "Ölüdeniz, Bodrum ve Milas'taki yangınlar kontrol altına alındı. Ağla Yaylası'ndaki yangın konutları tehdit etmiyor ama sürüyor. Marmaris'teki yangın da kontrol altına alınamadı" dedi.

"GECE KADERİNE TERK EDİLİYOR"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Başkan Osman Gürün, yangınlara havadan müdahalede yetersiz kalındığını belirterek şöyle konuştu:

"Marmaris'te şu anda 5 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildiğini yetkililer ifade ediyor. İran'dan 40 tonluk bir yangın söndürme uçağının geleceği bilgisi verildi. Bu uçak bir bölgeye direkt olarak su verirse etkin bir sonuç alabiliriz. 3 veya 4 sefer yaparsa, helikopterlerin de desteğiyle umuyorum ki yangının ilerlemesinin durduğu soğutma çalışmalarının devam ettiği bir hale geleceğiz. Geceleyin ormanı tamamen kaderine bırakıyoruz. Bu şartlarda hiçbir müdahale yapılamıyor. Ne helikopter ne de orman araçları çalışabiliyor.

2020'de Göcek tarafındaki büyük yangından sonra Muğla'da bir çalıştay yaptık. Bütün uzmanları getirdik. Yangından önce ne yapılması gerektiği, hangi araçlarla etkin bir şekilde söndürebileceğimizi, yangından sonra ormanın ihya olması için neler yapabileceğimizi küçük bir kitapçıkta topladılar. Benim orada dikkat ettiğim konu şuydu. Helikopterler taşıdıkları su miktarı açısından alan genişse çok etkin olamıyorlar. Etkin oluyorlar ama çok etkin olamıyorlar. Sayın cumhurbaşkanımız Ukrayna'dan, Rusya'dan ve İran'dan gelecek yangın söndürme uçaklarını müjde olarak açıkladı. Demek ki uçak gerekli."

"BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ"

Hataların tekrarlanmaması için yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gürün şöyle devam etti:

"Yüzde 68'i orman olan bir ilde yaşıyoruz. Ormanlarda yangın bantlarının oluşturulması ve arazözlerin çıkabildiği karadan da müdahale edilebildiği bir düzen oluşturulmasını temenni ederim. Şu an yangına karadan müdahale yapamıyoruz, çünkü araç çıkamıyor. Biz bağcı dövmeye değil, üzüm yemeye niyetliyiz. Her olay, nasıl futbol takımında her maçtan sonra analiz yapılıyorsa. Bu yangında da ne zaafiyetimiz var belirlemeliyiz. Kimseyi suçlamak için değil. Hadiseyi tespit etmezseniz çözümü de bulamazsınız. Samimiyetle derdim bu. Zaafları gidermek için şunu yapmamız lazım, şu araçları almamız lazım. Eksiklerin giderilmesi için beraber çözüm aramamız lazım. Üç uçağın geliyor olması ihtiyaç olduğunu ve müjde olarak veriliyorsa ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

"YANAN ALANLARI BOŞ BIRAKMAYA KORKUYORUZ"

Başkan Gürün sözlerini şöyle tamamladı:

"Yangında sadece ağaç yanmıyor. Altındaki ekosistem gidiyor, tavşanı, tilkisi gidiyor. Bütün canlı doku gidiyor. Kayıp sadece bir ağaç kaybı değil. Burada yağmur çok şiddetli yağar. Dik olduğu için yağmur suyu direkt aşağı iner. Ormanların yok olması yağmurda sel riskini artıran bir olay. Marmaris Türkiye'nin yüzde 90'dan fazla balını üreten il. Bal üretimi için çam ormanları lazım. Bunlarda büyük kayıp var. Dikim yapılmalı mı yoksa tabi olarak kendi haline bırakılıp ormanın tekrar yeşermesi mi doğru. Bilim adamları tabi olarak toprağın tekrar kendisini var etmek üzere kendiliğinden ormanı oluşturabileceğini söylüyorlar. Ancak boş bırakmaktan korkuyoruz. Acaba oraya ağaç yerine beton dikilir mi diye. Böyle bir endişe ve güvensizliğimiz var."

 

 

 

Kaynak: anka