TAMER ARDA ERŞİN

Pençe- Kaplan Harekatı sırasında çatışmada 26 Haziran 2020 tarihinde şehit olan Teğmen Yunus Gül’ün yakınlarının manevi tazminat istemiyle açtığı davada Milli Savunma Bakanlığı, “Nakdi tazminat ödendi. İdareye doğrudan izafe edilebilecek bir hizmet kusur bulunmuyor” gerekçesiyle talebin reddedilmesini istedi.

Adıyamanlı Piyade Teğmen Yunus Gül, Pençe- Kaplan Harekatı sırasında çatışmada 26 Haziran 2020 tarihide şehit oldu. Devlet erkanı Gül’ün cenazesine katıldı ve şehit Yunus Gül’ün ailesine taziyede bulundu.  Evli ve bir çocuk babası Gül’ün ailesine komisyon kararıyla 146 bin 737 lira 95 kuruş “nakdi tazminat” ödendi. Gül’ün eşi ise çocuğu ve kendisi için “manevi tazminat” davası açtı. Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davada Milli Savunma Bakanlığı, Gül’ün eşinin manevi tazminat davasının, şu gerekçeyle reddedilmesini talep etti:

“Manevi tazminat miktarı takdir edilirken olayın özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerek. Davacılara murisinin ölüm olayı üzerine nakdi tazminat komisyonu kararı ile yakınlara nakdi tazminat ödendi. Davaya konu olayda idareye doğrudan izafe edilebilecek bir hizmet kusuru bulunmuyor. Söz konusu zararın kusursuz sorumluluk ilke ve esaslarına göre de tazmini mümkün değil.”

Mahkeme ise şehidin eşinin manevi tazminat talebini kabul ederek, toplamda 90 bin lira manevi tazminatın yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti. Mahkeme kararının gerekçesinde ailenin “elem ve ızdırap” duyduğuna dikkat çekti. 

 

Kaynak: anka