Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; Montrö Antlaşmasının Cumhurbaşkanı tarafından feshedilebileceği ve Tuğamiral Mehmet Sarı'nın henüz muvazzaf iken gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalara ilişkin Montrö açıklaması yayımlayan 103 emekli amiral için iddianame hazırladı. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde, emekli amiraller, "Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma" suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtını vermesi ile Deniz İkmal Komutanı iken emekli Tuğamiral Mehmet Sarı'nın henüz muvazzaf iken gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalara ilişkin Montrö açıklaması yayımlayan 103 emekli amiral hakkında 4 Nisan 2021 tarihinde soruşturma başlatılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Montrö Açıklamasını imzalayan 103 amiralin, "Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan, 3 yıldan 12 yıla kadar varan hapis cezası istemiyle yargılanması için iddianame hazırladı. İddianame, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, 103 emekli amiral hakkında yapılan soruşturmanın tamamlandığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ve kamuoyunda ‘Amiraller Bildirisi’ olarak bilinen soruşturma tamamlanmış olup düzenlenen iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiştir.

- İddianame ile 103 şüphelinin 5237 Türk Ceza Kanununun 316/1. Maddesi kapsamında “Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan cezalandırılmaları talep edilmiştir.

-Haklarında gözaltı tedbiri uygulananlarla birlikte bir kısım şüphelinin tüm dijital materyalleri incelenmiş, suça konu yazışmalar dijital inceleme raporlarıyla tespit edilerek iddianameye eklenmiştir.”

 

Kaynak: anka