TMMOB Mimarlar Odası, Keçiören’deki tüp patlaması için, “Bir tüp patlamasının ve yaşanan kayıpların sorumluluğunu meslek örgütümüze yüklemeye çalışanlar, müteahhitlere halkın mal varlığı üzerinden Keçiören’i peşkeş çekmeye çalışanlardır” açıklaması yaptı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Keçiören’de meydana gelen tüp patlamasının ardından, yöneticilerin iddialarına karşı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kendi yetki alanları içerisinde sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticiler, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmemiş bir alan için ‘kentsel dönüşümü iptal ettirenler kazanın sorumlusudur’ diyerek ‘afetten nimet çıkartmaya’ çalışmışlardır” denildi.

“ALAN, KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI DEĞİLDİR”

Açıklamada, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yargıya taşıdığı ilave ve revizyon imar planı ile ilgili şunlar aktarıldı:

“Keçiören İlçesi Kızlarpınarı Caddesi ve Çevresi İlave ve Revizyon İmar Planı’nı üst ölçekli planlara ve kamu yararına aykırı olduğu, jeolojik etütlerden yoksun şekilde, 4 katlı konutların yerine 16 kat imar hakkı ile halkın malı üzerinden rant devşirmeye çalıştığı, hiçbir şekilde Keçiören’in altyapısının kaldırmayacağı sağlıksız bir büyümeye yol açacağı gerekçeleriyle yargıya taşımıştır. Alan kentsel dönüşüm alanı değildir, yargı sürecinde herhangi bir şekilde henüz karar verilmemiştir. Kazayı fırsat bilme aymazlığı ile hareket eden yöneticiler, Keçiören’in, yüzölçümünün neredeyse yüzde 10’unu, Keçiören kent merkezindeki yapılaşmanın ise yüzde 20`sini kapsayan yaklaşık 15 milyon metrekarelik alanda hukuksuz ve plansız bir şekilde yıkım ve yeniden yapım sürecini keyfiyetle başlatacak büyük bir rant projesi yürütmektedirler.”

“KEÇİÖREN BELEDİYESİ HALKA YALAN SÖYLEMEKTEN VAZGEÇMELİDİR”

Açıklamada, “Keçiören’de planlama ve onama süreçlerinde yetki ve sorumluluklarının gasp edilmesine ses çıkartmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi sessizliğini bozmalı, hukuksuzlukta sınır tanımayan Keçiören Belediyesi ise halka yalan söylemekten vazgeçmelidir” denildi ve şunlar kaydedildi:

“Bir tüp patlamasının ve yaşanan kayıpların sorumluluğunu meslek örgütümüze yüklemeye çalışanlar müteahhitlere halkın mal varlığı üzerinden Keçiören’i peşkeş çekmeye çalışanlardır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak,  Keçiören’de tüp patlaması ile yaşanan can kayıplarının ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerken,  sağlıklı kentlerde yaşama mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”

 

Kaynak: anka