Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’nın eski belediye başkanlarından Mimar Vedat Dalokay adına bir kitap çıkarttı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Oda arşivinde bulunan belgelerden derlenen Vedat Dalokay Üzerine isimli kitapla ilgili, "Kitabı okurken her satır arasında Vedat Dalokay’ı yeniden keşfedecek, hayata ve bulunduğu ortama çok şey katan bir insanı görecekseniz" dedi.

Tezcan Karakuş Candan, kitabın tanıtımı için kaleme aldığı yazıda şu ifadelere yer verdi:

“Vedat Dalokay, usta bir mimar, iflah olmaz bir muhalif, toplumcu belediyecilik fikrini yaşama geçiren bir belediye başkanı, gazeteci, yazar, çok yönlü kişiliği pratik zekası ve muzipliği, bitmez tükenmez enerjisi ile bir eylemci, bir devrimci. Mimarlığın yaratıcılığı ile Elazığ’dan uluslararası ortamlara uzanan kültürel yaratıcılığın birlikte harmanlandığı bir halk insanı. Teknik bir terimi çocukların bile anlayacağı sade bir dilde anlatabilen 'ben bu kentin anasıyım' diyebilecek muziplikte bir belediye başkanı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’nda bulunan, Mimarlar Odası Genel Sekreterliği görevlerini üstlenen Vedat Dalokay, Ankara Belediye Başkanlığı’na uzanan yaşamında, yaratıcı fikirlerin ve üretken tartışmaların odağında olan bir insan.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yaptığı anmalar, mimarlık ortamındaki tartışmalar ve Oda arşivinden derlemelerden oluşan elinizdeki bu yayın, Vedat Dalokay’ın çok yönlü kişiliğinin bir parçası. Denizin içerisinde bir damla. Kitabı okurken her satır arasında Vedat Dalokay’ı yeniden keşfedecek, hayata ve bulunduğu ortama çok şey katan bir insanı görecekseniz.

Vedat Dalokay, bulunduğu her ortamda yaratıcı kişiliği ile bize Ay’ı gösterdi. Kimileri Ay’a baktı, kimleri Ay’ı gösteren parmağa. Biz, evrenin sonsuzluğunda bizden uzakta ve gözümüzün önünde olan Ay’ı gördük. Hedef gösterenler ise parmağa bakmaya devam ediyorlar. Vedat Dalokay’ı bir çırpıda okumanız dileğiyle.”

VEDAT DALOKAY KİMDİR?

İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ'da tamamlayan Dalokay, 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1950-1951 yıllarında PTT ve Bayındırlık Bakanlığı'nda mimar olarak görev aldı. 1951-1952 yıllarında Paris'teki Sorbonne Şehircilik Enstitüsü'nde lisansüstü çalışması yaptı. 1954 yılında Ankara'da kendi mimarlık atölyesini kurdu. 1964-1968 yılları arasında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı ve Mimarlar Odası Genel Sekreterliği yaptı.

Vedat Dalokay, 1973 yerel seçimlerinde Ankaralı seçmenlerin yüzde 62'sinin oyunu alarak CHP'den belediye başkanı oldu; bu görevi 1977 yılına kadar sürdürdü. Ankara ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenlemesi nedeniyle kendisine "göbekçi Dalokay" denildi. Sıhhiye'deki Hitit Güneşi Anıtı ve Lozan Meydanı, Dalokay'ın başkanlık döneminde yapıldı. Ankara Belediyesinin amblemi, onun döneminde Hitit güneşi olarak kullanılmaya başlandı. Altınpark, Abdi İpekçi, Kuğulu ve Seğmenler parkları onun başkanlığı döneminde yapıldı; Uydukent, Batıkent projeleri hazırlandı. Dalokay, belediye başkanlığını 1977 yılında yüzde 52 oyla seçilen Ali Dinçer'e bıraktı.

Dalokay, İslamabad Kral Faysal Camii (Pakistan, 1970), Cidde İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980), Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984), İstanbul Taksim Alanı (1987), Pakistan Ulusal Anıtı (1977) proje yarışmalarında birincilik kazandı. Ankara Kocatepe Camii için yaptığı projenin gerçekleştirilmesi ise mümkün olmadı. Bu yapının temelleri dahi atılmışken geleneksel cami imgesine ters düştüğünü iddia edenlerin baskısıyla yapılamadı. Proje değiştirilerek Osmanlı camii özelliklerini taşıyan bugünkü cami inşa edildi.

Edebiyatla da ilgilenen Dalokay, Kolo adlı çocuk romanı ile 1980'de TDK Çocuk Yazını Ödülü'nü ve bu kitabın İngilizce çevirisiyle 1995 yılında ALSC Mildred L. Batchelder Onur Ödülü’nü kazandı.

21 Mart 1991'de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında eşi Ayça Dalokay (44) ve oğlu Barış Dalokay (17) ile birlikte hayatını kaybeden Vedat Dalokay, Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynak: anka