TBMM’de tarım işçileri ile ilgili sunum yapan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, çocukların çalışmaya itilmesinde ekonomik kaygıların yanı sıra “çocuğum erken meslek sahibi olsun” kaygısı olduğunu söyledi. “Tarım işçisi çocuklarının nasıl meslek kaygısı olabilir” sorusuna Numanoğlu, “Orada ekonomik. Dünyada sektörel dağılımda yüzde 70’le tarım alanı birincidir. Türkiye’de yüzde 34’tür. Sanayi ve özellikle hizmet sektöründe çalışıyor çocuklar tarımdan daha fazla. Orada da amaç demin söylediğim ikincil şey, onu doğrulayan bir istatistik. Aileler çocuklarının bir an önce meslek sahibi olmasını istiyor” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AKP Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocuk işçiliği konusunda yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, "Mevsimlik Tarım İşçisi Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi" başlıklı sunumunda, beş yıl önce çıkarılan genelgenin amaçlarını anlattı.

“ÇOCUĞUM ERKEN MESLEK KAZANSIN’ KAYGISI VAR”

Komisyon üyelerinin tarım işçisi çocuklarla ilgili sorusuna Numanoğlu, şu yanıtı verdi:

“Çocuk işçiliği meselesinde en temel sorun ailelerin ekonomik düzeylerinin yetersizliği. Bu herkesçe genel kabul edilen bir görüş ama Türkiye’de yapılan bazı çalışmalardan haberdarız. Yapılan çalışmalara göre ailelerin ekonomik düzeydeki yetersizlikleri çocukları çalışmaya iten birincil faktör ama Türkiye’de bunun oranı yüzde 35’ler civarında. Daha yüksek beklendi ama ikinci yüzde 32’yle ‘çocuğum erken meslek kazansın’ kaygısı var.

Yani burada bu iki ana faktörü esas olarak alacak olursak ekonomik noktada Türkiye toplumunun refahının gelişmesi, artması bu anlamdaki çocuk işçiliğinin karşısındaki en önemli tedbirdir. Tüm dünyada olduğu gibi biz 260 milyon dünyada çocuk işçisinden bahsediyoruz ve 1’inci sıraya Hindistan çekiyor. Orada da temel mesele ekonomik. Orada mesleki kaygı da yok. O olduğu gibi ekonomik. Çünkü insanlar açlık sınırında yaşıyorlar. Türkiye’de ekonomik kaygılar düşünüldüğünün aksine yine en önemli ama çok yüksek değil rakamı, buna yakın bir yüzdeyle ‘çocuklar erken meslek sahibi’ olsun kaygısı da var.”

“TÜRKİYE’DE ÇOCUKLAR SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın “Mesleki tarım işçisi çocuklarının nasıl bir meslek kaygısı olabilir ki” sorusuna Numanoğlu, “Orada ekonomik” yanıtı verdi.

Numanoğlu, “Dünyada sektörel dağılımda yüzde 70’le tarım alanı 1’incidir. Türkiye’de yüzde 34’tür. Yani o geri kalanı sanayi ve özellikle Türkiye’de hizmet sektöründe çalışıyor çocuklar tarımdan daha fazla. Orada da amaç demin söylediğim ikincil şey, onu doğrulayan bir istatistik. Aileler çocuklarının bir an önce meslek sahibi olmasını istiyor” dedi.

 

 

Kaynak: anka