Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’nin eğitimde OECD ülkelerine göre başarısını artırdığını açıklayarak, “(Türkiye) matematik ve fen okuryazarlığı alanlarında ise puanlarını en çok artıran birinci ülke olmuştur” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, 2014 yılında eğitim kalitesi sıralamasında Türkiye’nin, 65 ülke arasında 62’nci sırada yer aldığını anımsattı. Tanrıkulu, Selçuk’a; Türkiye’nin 2021 sıralamasındaki yerini sordu.

Selçuk, soru önergesine verdiği yanıtta; Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporundaki sıralamayı hatırlattı. Selçuk’un yanıtı şöyle:

“PISA 2012 sonuçlarına göre, Türkiye matematik alanında 448 puanla katılımcı 65 ülke arasında 44. sırada, okuma becerileri alanında 475 puanla 41. sırada ve fen okuryazarlığı alanında ise 463 puanla 43. sırada yer almaktadır. PISA'nin en son döngüsü olan PISA 2018 uygulamasında, ağırlıklı alan okuma becerileridir. PISA araştırmasında alt boyutlara ilişkin detaylı analizler, sadece ağırlıklı alan için yapıldığından soru önergesinde yer alan matematik okuryazarlığının alt boyutlarına (matematik formüllerini anlama-formülleştirme) ilişkin puanlar oluşturulmamıştır.

“ÜÇ ALANDA İSTATİSTİK ARTTI”

PISA 2018 sonuçlarına göre, Türkiye'nin okuma becerileri alanındaki ortalama puanı 2015 yılına göre 38 puanlık artışla 466'ya ve ortalama matematik puanı 34 puanlık artışla 454'e yükselmiştir. Benzer şekilde fen okuryazarlığı alanındaki ortalama puanı da 2015 yılına göre 43 puanlık artışla 468'e yükselmiştir. Dolayısıyla araştırılan her üç alanda da ülkemizin puanlarının 2015 yılına göre yükseldiği, bir önceki döneme göre en büyük iyileşmenin fen okuryazarlığında elde edildiği görülmektedir. Türkiye OECD ülkeleri içerisinde her üç alanda da puanlarını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artıran üç ülkeden birisi olmuştur. Hatta okuma becerileri alanında puanını en çok artıran ikinci ülke, matematik ve fen okuryazarlığı alanlarında ise puanlarını en çok artıran birinci ülke olmuştur. Bu sonuçlar, Türkiye'deki iyileşmenin diğer ülkelerin sonuçlarına kıyasla da anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır.”

 

Kaynak: anka