“Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi” kapsamındaki çalışmalara ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Göç ve Uyum Komisyonu’na bilgi veren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, ana dilde eğitime ilişkin soruya, “Türkçe eğitime ağırlık veriyoruz doğru. Çünkü bizim için önem arz etmekte ancak kendi ana dilleri Kürtçe veya Arapça dillerini de seçmeli olarak okullarında okuyabilirler. Aile ortamında da öğrenebiliyorlar. Türkçe üzerinde duruyoruz” yanıtını verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Göç ve Uyum Alt Komisyonu, “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİKTES)” kapsamındaki çalışmalara ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı’ndan bürokratların sunumlarını dinlemek üzere AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Proje Direktörü Levent Özil, projenin 400 milyon avroluk bütçeye sahip olduğunu, 26 ili kapsadığını, okullaşmanın yüzde 68 oranında olduğunu ve 8 bin kişinin istihdam edildiğini aktardı.

Özil, projenin üç yıl daha uzatılması için AB ile müzakere sürecinden geçildiğini aktardı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Komisyon Başkanı Uslu’nun “Mültecilerin dışlanmasının azaltılmasına katkı sunuldu mu” sorusuna, “Lokal, problemli olan yerler oluyor. Genel itibariyle hem çocukların hem ailelerin uyumu noktasında ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Özellikle rehber öğretmenler kapsamında çaba sarf ediliyor. Türkçe öğrenimi ile bu uyumun sağlandığını söyleyebilirim. Mültecilerin oturduğu mahallelerde, kendi içindeki yapının oluşmasıyla pürüz alanları var. Oranı korumaya çalışarak, dağılım sağlayarak, uyumun sağlanması için çalışıyoruz” yanıtı verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın “Proje içine ne kadar para harcandı? AB mi sağladı? Öğretmenlerin maaşı ne kadar ve AB’nin verdiği parayla mı ödeniyor? Proje bitiminde bu öğretmenler ne olacak, kadroya alınacak mı? Bu öğrencilerin kaçı kız kaçı erkek” sorularına Levent Özil; “3 bin 357 öğretmen var. Proje bitimine kadar görevlerini yapacaklar. Maaşları 7 bin 500 lira. Tamamen AB destekli. Şu ana kadar 210 milyon avro harcandı” yanıtını verdi.

Tanal’ın “Proje bitiminde öğretmenler ne olacak” sorusunu tekrarlaması üzerine Nazif Yılmaz, “Proje devam ediyor. Nasıl bir entegrasyon olur, bu değerlendirilir. Bunu daha önceden hatırlarsanız hizmet alımı uygulanırdı. Taşeronlar kadroya geçmeden önce. ‘Bu insanlar sözleşmeli alınıyor, bundan sonra ne olacak’ sorulurdu. Sonra kadroya alındılar. Şu an biz projenin devamı için çalışma yürütüyoruz. Hükümetimiz bu konuyla ilgili çalışmalarını yapacaktır. Biz bu konuyu masaya yatırmadık. Verimli sonuç almak için gayret ediyoruz” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın, “478 bin çocuğun okullarda olmadığı yönünde veriler var, özel öğrenime gereksinime ihtiyaç duyan çocuklar, erken yaşta evlendirilen çocuklar, çocuk işçiliği ve Kürtçe eğitim yok, ana dili unutturmama anlamında çalışma var mı, eğitim alacak kaç çocuğun ana dili Arapça ve Kürtçe, pedagojik gelişim için neler yapılıyor” sorularına Nazif Yılmaz, “Eğitim açıkları giderilmeye çalışılmakta. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların rehabilitasyonunu önemsiyoruz. Bu çalışma yürütülmekte. Bu travmaların iyileştirilmesine yönelik adımlar atılmazsa vereceğiniz eğitim eksik kalabilir” dedi.

Ana dilde eğitim konusunda Yılmaz, “Türkçe eğitime ağırlık veriyoruz doğru. Çünkü bizim için önem arz etmekte ancak kendi ana dilleri Kürtçe veya Arapça dillerini de seçmeli olarak okullarında okuyabilirler. Aile ortamında da öğrenebiliyorlar. Türkçe üzerinde duruyoruz” dedi.

 

 

Kaynak: anka