MELİS ANTER

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler köyünde başlayan ve Bodrum'a sıçrayan orman yangını sabaha kadar sürdü. Üç köy tahliye edildi, 4 ev yandı. Köylüler, gece boyunca yangın kabusu yaşadı. Felaketin boyutu, gün ağarınca gözler önüne serildi. Yüzlerce çam ağacı yanarak kül oldu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, gece boyunca yangın bölgesinde ekipleri yönlendirdi. Bodrum’da dün gece yaşananlar, ANKA Haber Ajansı tarafından görüntülendi.

Rüzgarın etkisi ile hızla yayılan ve sabaha kadar süren yangına, Bodrum, Milas ve Muğla orman ve belediye ekiplerinin yanı sıra İzmir, Balıkesir, Aydın, Antalya ve Denizli’den gelen yaklaşık 60 arazöz, 12 iş makinası, 180 orman işçisi, 300’e yakın köylü müdahale etti. Beyciler’den başlayarak yaklaşık 30 kilometre ilerleyen yangın, Gökova ormanlarında bulunan asırlık çam ağaçlarını kül etti. Yüzlerce hektar çam ormanı, sabaha kadar alev alev yandı.

KÖYLÜLER KABUSU YAŞADI

Alevlerin Mazı, Yukarı Mazı, Armutçuk ve Gökbel köylerinin etrafını sarması ile jandarma ve zabıta ekipleri köyleri tahliye etti. Bazı köylüler ise hayvanlarını korumak amacıyla köyün içerisinde kaldı. Köylüler sabaha kadar uyumadı. Alevlerin evleri tehdit etmesi ve Beyciler köyünde 4 evin yanması ile yaklaşık 1.100 köylü ve turist, Aşağı Mazı köyü sahiline inmek zorunda kaldı. Sahile inenler, sahil güvenlik ekipleri ve Bodrum’dan getirilen yatlar ve teknelerle Bodrum’a tahliye edilerek otellere yerleştirildi.

ALEVLER MAZI-BODRUM YOLUNU KAPATTI

Mazı ile Bodrum arasındaki karayolu, alevler nedeniyle ulaşıma kapandı. Jandarma, sivil araçların geçmesine güvenlik nedeni ile izin vermedi. Alevler evlerin bahçesine kadar girince korku ve heyecan dolu anlar yaşandı. Alevlere müdahale edilerek Mazı köyündeki evlerin yanması önlendi.

HAVANIN AYDINLANMASIYLA FELAKETİN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI

Felaketin boyutu, gün ağarınca ortaya çıktı. Sabah 06:30’dan itibaren 4 helikopter söndürme çalışmalarına başladı. Halen kontrol altına alınamayan ve yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda 3-6 km genişliğindeki bir alanı etkisi altına alan yangını söndürme çalışmaları halen devam ediyor.

"GÜZEL ÇAMLARIMIZ, CİĞERLERİMİZ YANDI"

Yukarı Mazı köyünde yaşayan 38 yaşındaki Müzeyyen Gül, sabah kalktığında hayvanlarının hiçbirini bulamadığını, bölgedeki arı kovanlarının kül olduğunu belirtti. Gül, yaşadığı kabusu gözyaşları içerisinde şöyle anlattı:

“Hayvanlarımız olsun, evlerimiz olsun, biz bittik. Biz bittik Allah’ım. Allah’ım biz bittik. Çoluğumuz çocuğumuz darmadağın. Ateşler içinde kalam Allah’ım, güzel Allah’ım. Zararımız olmaz mı? Hiç olmaz mı? Kendi mallarımızda olmasa bile güzel çamlarımız, ciğerlerimiz yandı bizim. Ciğerlerimiz, çamlarımız, dağlarımız… Benim çok hayvanım var, onları bırakıp gidemedim, kaldım ben. Evimizi kurtardık, evimizi yuvamızı kurtardık. Bizim kendimiz önemli değil, mallarımız, hayvanlarımız... Allah’ım!”

Bodrum’un Yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Mumcular, Gökbel, Armutçuk, Çocuk Mezarı ve Çiftlik köyleri sınırları içerisinde devam eden yangın için yakın illerden takviye ekiplerinin gelmeye devam ettiği; kontrol altına alınamayan yangında yaklaşık 600 hektarın üzerinde ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Yangın Görüntüleri

* Köylü Müzeyyen Gül

* Yangından Sonrası Görüntüler

* Yangın Söndürme Görüntüleri

 

Kaynak: anka