ESMA TURAN

Çiğ süte yapılan yüzde 47’lik zam kararı daha yürürlüğe girmeden girdi maliyetlerine zam yapıldığını söyleyen Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, "Süt üreticilerimiz, üretim heveslerini tazelemiş, yarına dair umutlanmıştı. Üreticiler güne üretim heveslerini kursaklarında bırakan, yem başta olmak üzere diğer girdi zamlarıyla uyandı" dedi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının, 8 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 47’lik artışla 4 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, girdi maliyetlerine gelen yeni zamların üreticiden büyük tepki çektiğini söyledi.

YENİ SÜT FİYATI UYGULANMADAN, GÜNE GİRDİ ZAMLARIYLA UYANDILAR

Soğutulmuş çiğ sütteki fiyat revizyonu kararının anlamını yitirmemesi için girdi maliyetlerindeki artışın baskılanması ve üreticilerin desteklenmeye devam etmesi gerektiğini anlatan Başkan Gezgin, şöyle konuştu:

“2020 Haziran ayından bu yana girdi maliyetlerindeki artışı cefakarca sırtlayan süt üreticilerimiz, soğutulmuş süte gelen yüzde 47’lik zam kararı ile üretim heveslerini tazelemiş, yarına dair umutlanmıştı. Bu konudaki basın açıklamamda; üretici lehine partinin korunması adına girdi maliyetlerindeki fahiş zamlara da müsaade edilmemesi gerektiğine önemle vurgu yapmıştık. Üreticiler güne üretim heveslerini kursaklarında bırakan, yem başta olmak üzere diğer girdi zamlarıyla uyandı.

“ÜRETİCİLERİMİZİ ÜRETİMDEN SOĞUTUYOR”

Kur dalgalanmasını, ham maddede fiyat artışı yapıldığını öne süren yem sektörü ve diğer girdi üreten sektörler, yeni zamları uygulamaya koydu. En büyük girdilerden biri olan yemde bugün çuval başına 25 ila 35 lira zam geldi. Hatta bazı tedarikçi firmaların zammın daha devam edeceğini düşünerek, girdi sevkiyatlarını yavaşlattıkları konusunda duyumlar almaktayız. Süte daha zam almadan üreticilerimiz, bu zamlar karşısında kayıp yaşamaya devam ediyor. Artık hesaplanamayan pariteyle birlikte yaşanan bu sancılı durum, üreticilerimizin üretim hevesini kırıyor, üreticilerimizi üretimden soğutuyor.

“YİNE FIRSATÇILIK YAPILIYOR, TARİH TEKERRÜR EDİYOR, ÜRETİCİ TEPKİLİ”

Süte gelen zam konusunda yine fırsatçılık yapılıyor. Üretici açısından tarih tekerrür ediyor ve bu durum üreticiden çok büyük tepki aldı. Eğer fahiş girdi zamlarına dur denilmez ise zaten şu anda tutmayan 1.3 paritesi karşısında üreticilerimiz hayvanlarını, ineklerini kesime gönderecek. Son günlerde artışa geçen et fiyatları karşısında, fiyat artışı devam ederse üreticiler hayvanlarını kesime gönderecek. Önümüzdeki dönemde büyükbaş hayvan varlığı hızlı bir şekilde kesime gönderecek. Üreticiler, üretimden çekilecekler. Üretimden çekilen üreticileri yeniden üretime dönmesi mümkün olmuyor bunun asla unutulmaması gerekir. Bu olumsuzluklar karşısında ülke ekonomisi çok büyük zararlar görecek. Bunun ardından hayvan ithalatı ya da ürün ithalatı gündeme gelecek ve büyük döviz kaybı yaşanacak. İthalat çözüm değil. Geçmiş yıllarda gördük ki bu süreçlerin sonucu olarak yaklaşık 3 bin Euro karşılığında ithal edilen damızlık düveler, bu tür sorunlar sebebiyle günün şartlarında 13 - 15 bin lira arasında kesime gitti. Milli ekonomimizin kayba uğramaması için üreticilerimizin talebi olarak da belirtiyorum, girdi maliyetlerine gelen zamlara engel olunmalıdır. Üreticilerimizin üretimden kopmaması için destek verilmelidir. Eğer bu zamlara dur denilemezse, artışlar karşısında mutlaka üretici korunmalıdır ve yaşatılmalıdır.”

 

Kaynak: anka