Mesleki Yeterlilik Kurumu bazı mesleklere ilişkin yeni standartları yayımladı. Tarım aracısı, “İşçilere iş bulmak amacıyla uygun araçları kullanarak tanıtım yapar” ifadeleri ile tanımlandı. Bulaşıkhane görevlisinin görev tanımında ise “Kariyer hedeflerine yönelik eğitim ve faaliyetlere katılmak ve mesleğine ilişkin yeniliklere ve yeni fikirlere açık olmak” denildi.

Bulaşıkhane görevlisinin yeni standardı belirlendi ve görev tanımları yapıldı. Bulaşıkhane görevlisi, “Bulaşıkları elle yıkayan ve makinede yıkayan, mutfağın genel alan ve donanım temizliğini yapan nitelikli kişi” olarak tanımlandı.

Bulaşıkhane görevlisinin gereklilikleri arasında, “Kariyer hedeflerine yönelik eğitim ve faaliyetlere katılmak, mesleğine ilişkin yeniliklere ve yeni fikirlere açık olmak, geribildirime ve eleştirilere açık olmak, düzenli, planlı ve seri çalışmak, acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olmak” da yer aldı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu, “tarım aracılığını” ise “İş ve işçi bulma, iş planlama sürecini yöneten, iş organizasyonu yapılmasına katkı sağlayan, iş ve işçilerle ilgili kayıt tutan, mesleki gelişim faaliyetlerini geliştiren kişi” diye tanımladı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’na belirlediği görev tanımlarına göre, “tarım aracısı”; tarım işçilerinin çalıştırmasa da yanlarında getirdikleri çocuklarıyla ilgili ortaya çıkabilecek risklerle ilgili önlem almalı, zorla çalıştırılma durumunda ilgili kurumlarla iletişime geçmeli.

Yine, Kurum’a göre “tarım aracısı”; uzun çalışma, aralıksız ayakta durma, ağır yük kaldırma, zehirli ve kimyasal maddelerin kullanımı, sözlü fiziksel şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına maruz kalma gibi durumlara karşı işverenin önlem almasını sağlar.

"İŞÇİYE TANITIMI YAPAR"

Kurum tarım aracısının “tarla ve bahçe sahipleri, firmalar ve tüccarları kapsayan işveren portföyü oluşturduğu, işçiyle işvereni yüz yüze ya da telefonla görüştürdüğü” anlatılırken, iş bulma sürecinde yeni medya araçlarını da kullanabileceği “İşçilere iş bulmak amacıyla uygun araçları kullanarak (sosyal medya, internet ortamı ve benzeri) tanıtım yapar” diye açıklandı.

Tarım aracısının iş gerekleri arasında “İletişim kurduğu işçilere, işverene karşı güler yüzlü, nazik, hoşgörülü  ve iyi örnek alacak davranışta bulunmak. İşverenden ya da çalışanlardan edindiği bilgileri gizli tutmak. Çocuklarla uygun iletişim kurmak” da yer aldı.

ZABITA: SEYYAR SATICIYI TESPİT EDER

Belediye zabıtasının meslek standardı tanımlanırken görevleri arasında “seyyar satıcıları tespit etmek, seyyar satış yapan kişi hakkında tutanak düzenleyerek bunları meslekten men edilmesini sağlamak, seyyar satıcıların malzemelerine el koymak” da yer aldı. Zabıtaların aynı zamanda dilenciliği önlemekle de görevli olduğu belirtilirken, zabıtaların dilencilik yapan kişileri tespit ettiği, parasına mevzuat uyarınca el koyacağı, dilencilik yapan kişiye mevzuat uyarınca cezai işlem uygulayacağı da belirtildi.

 

Kaynak: anka