CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, besicilerin sorunlarını dinledi. Mersinli bir besici, “Eskiden buzağılarımızı beslerdik, dişileri inek yapardık. Şu an onlara bakamıyoruz, ufakken satmak zorunda kalıyoruz. Elektrik önceden bin TL geliyordu. Şimdi 2 bin 500 TL gelmeye başladı” dedi.

Cengiz Gökçel, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş ile birlikte besicileri ziyaret etti. Gökçel, artan maliyetler sebebiyle gebe ineklerin kesime gittiğini söyledi.

“MALIMIZI KESTİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Bakamadıkları için hayvanlarını mecburen kesime gönderdiklerini söyleyen Mersinli besici, “Malımızı kestirmek zorunda kalıyoruz. Eskiden buzağılarımızı beslerdik, dişileri inek yapardık. Şu an onlara bakamıyoruz, ufakken satmak zorunda kalıyoruz. Elektrik önceden bin TL geliyordu. Şimdi 2 bin 500 TL gelmeye başladı. Sadece o değil. Mazota zam geldiği zaman iğneden ipliğe her şeye yansıyor” diye konuştu.

Artan maliyetler sebebiyle hayvan varlığının azaldığını vurgulayan Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş ise “Süt fiyatı 4,70 TL şu anda. Sanayiciye süt veren üreticilerin 4,5 TL süt fiyatıyla bunu idare etmeleri mümkün değil. Sütün fiyatının artmasını istemiyoruz. Bizim girdilerimiz, maliyetlerimiz düşsün, süt 3 lira da olsa hiçbir şey değil” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ GİRDİ MALİYETLERİ ALTINDA EZİLİYOR”

Yapılan desteklemelerin ayni olarak üreticiye verilmesi gerektiğini vurgulayan Cengiz Gökçel de “Cumhurbaşkanı, ‘Ülke olarak tek çıkışımız tarım ve hayvancılık’ dedi. Buradan sesleniyorum. Çiftçilerimiz girdi maliyetleri altında eziliyorlar. Yemi desteklemek geçici sübvanselerle olmaz. Hayvanın ihtiyacı olan yemin yüzde 50’sini verirseniz ancak hayvancılık ayakta kalabilir. Süt sağma makinası, soğutma deposu, yem karma bir de hayvanların kullanmasıyla ilgili pompa elektrikle çalışıyor. ‘Muhalefet yaygara koparıyor’ diyenlere sesleniyorum. Biz, gerçekleri dile getiriyoruz” diye konuştu.

Kaynak: anka